Címlap      Fórum   Versek   Galéria    Biblia   Idézetek Rosszcsont Indiánnapló
Keresés »
 
Bejelentkezés
Név:
Jelszó:
    
» Elfelejtetted a jelszavad?
» Regisztráció
 
Tartalom
  Gondolatok
  Fórum
  Versek
  Galéria
  Biblia
  Idézetek
» Rosszcsont naplója
  Indiánnapló
  Keresés
  Linkgyűjtemény
  Közvélemény
  Alkotók
  Regisztráció
  Jelszóküldés
  Impresszum
  Bannercsere
 
  RSS feed Tartalom RSS
  Fórum RSS feedFórum RSS
Idézetek »
A mítoszt nem szabad közelről nézni. Úgy túlságosan egyszerűnek, sőt primitívnek látszik? A mítosz se nem igaz, se nem hazugság. Aki a kicentizett valóság felől közelít, nyomban pofára esik.

[...]

A mítoszok persze elképesztően hasonlítanak egymáshoz, a Hős mindig a világ ellenére lesz hőssé. Kell az újabb, meg újabb bizonyíték, hogy az ember nem egy racionális kis güzü, aki felkel, felöltözik, kimegy, melózik, és párzik. Majd meghal és berakják koporsóstól a földbe. A Hős nem alkuszik, nem áll be a sorba. Legyint a pénzre, előre érzi az idők szagát, a szavai elsöprik a kételyeket és tudja, mit miért csinál. Hite van, hite egy szétesett világban, amikor körülötte mindenki kufár, vagy olcsó kis kurva. A hős eligazodik a világban, fölismeri, ki a hal, ki a penge. Ki az, aki csak úszik az árral, és olyan mindegy neki, hogy ezernyolcszáznegyvennyolcat vagy ezerkilencszáznyolcvanhatot írnak... A körülmények betápláltak valamit a fejébe, s ha beszélne, akkor is csak tátog, bambán meredve maga elé? Bezzeg a pengék, akik belehasítanak a dolgok közepébe, a lényegre vágyva... Csontig hatolnak, metszenek, ők megmutatják, mi rejtőzik a kor bőre alatt... Belőlük lesz a Hős, aki átértékelhet mindent, szembeköpheti a közízlést, és fölmagasztosíthatja azt, amitől másnak jó ha hányingere támad. Fölemelheti a legócskább közösülést, és a testek misztikus egyesülésévé változtathatja. Amikor a korpuszok fölszikráznak és energiát cserélnek...
(Ómolnár Miklós: R. B. Kapitány, avagy pengék és halak)
Enveco Free Stat

Feltűntek valakinek a falak?

rosszcsont · 2009. június 2., kedd - 23:46 · fórum » 3

« előző   
Feltűntek valakinek a falak? Miért teljesen simák és zárnak be derékszöget egymással általában? Nem hinném, hogy a természetben létezett ilyen -- már a barlangok falaira gondolok --, nem voltak sima falak, teli voltak hepe-hupával, sem derékszögek nem léteztek. A fehér szinről ne is beszéljünk. Minden épitmény kifejezi, jelképezi, képviseli a benne lakók gondolkodásmódját, lelkét.

Miért van szükség az ennyire szabályos dolgokra? Talán az emberek egóját jelképezi minden egyes ház, amely "uralja" a tudattalant, az ösztönöst, a természetet? A fehér szint esetleg betudhatjuk a baktériumokkal szembeni túlélési harc eredményeként, ami valahogy megszokásként megmaradt. Gaudinál persze sokkal kényelmesebb minden: lyukak, kiugrások, mélyedések, színek. Az ember egyből másképpen érzi magát, más iányba terelődnek a gondolatai.

Látszólag minden ember ugyanaz: két szem, két fül, egy fej stb. (normális esetben, ugye), nem tudom, hány száz csont ugyanott, ugyanúgy kötődve egymáshoz. És mégis, kicsit mindenkinel máshogyan futnak az inak, néhol erősebbek, néhol gyengébbek, idegszálak futnak mindenhonnan az agy felé. Olyan, mint egy nagy szerkezet, szabályosan összeállitva, de a csavarok néhol jobban meg vannak húzva, az összecsavarozott lemezecskék hol alul, hol felül futnak. Valami oka persze mindennek van, semmi sincs csak úgy véletlenül, a természet mindent oda tesz, ahol annak a helye van. Úgyhogy mindenki ugyanazon a prototipushoz tartozik, mégis mindenki egy-egy megismételhetetlen altipus. A lélek mindenkiben más.

Általában ha a mi szerkezetünk hibás akkor a másikban keressük a hibát. Persze ez megakadályoz abban minket, hogy megtaláljuk saját szerkezeti hibánkat és kijavitsuk azt. Ez az adott rendszernek elég nagy tökéletlensége. Persze ez sem biztos, lehet, hogy ez is jó valamire. Ha a saját olajkályhánk nem működik, akkor nem a szomszédéhoz hivunk szerelőt. Ha azt akarjuk ugye, hogy megjavuljon és újra fűteni lehessen vele. Igazából mindenki saját magát ismeri legjobban ideális esetben, mert ez legtöbbször igy nem igaz, ha baj van elmegyünk valakihez, akitől azt remeljük, hogy majd ő megírja hozzánk a használati utasitást.

Tulajdonnképp mindenki igy rohangál, vagyis a legtöbben. Van egy párjuk is, akivel úgy vannak együtt, mint ahogyan használ valamit az ember, amit valamikor megvásárolt, kapott valakitől, vagy találta.
« előző   FÓRUM: Feltűntek valakinek a falak?

a témát indította: rosszcsont, 2010.01.04. 15:53 - 3 üzenet

főtéma: Rosszcsont naplója

rosszcsont - #24642 - 2010. március 18., csütörtök - 10:52 - Válasz erre...
Egyetertunk nagyjabol, en is erre akartam eppen celozni, hogy nem veletlen, hogy mindenki kulonbozo meg mechanikusan is, ami ahogy te is irtad a lelekbeli kulonbozoseget is tukrozi.
emánuel - #24580 - 2010. február 3., szerda - 21:27 - Válasz erre...
Neked is boldog új évet, kedves Rosszcsont!

Mindenkinek -ha megkésve is, de boldog új évet!


Egy kicsit mechanikusnak érzem az analógiádat.
Szerintem inkább irányítja az embert a lelke, mint egy szabályosan összeállított nagy szerkezet. Az inak, idegszálak "összeállítása" is inkább a lélek tükröződése, semmint az anyag "vak" egymásra rakódása.
rosszcsont - #24517 - 2010. január 4., hétfő - 15:53 - Válasz erre...
Mindenkinek Boldog Uj Evet!
2020. szeptember 29., kedd
Rosszcsont naplója » legújabbak
» rosszcsont: Feltűntek valakinek a falak? 2009.06.02.
  rosszcsont: A legjobb dolog az életemben 2008.08.08.
  rosszcsont: Athos mellett, a tengeren 2008.08.04.
  rosszcsont: Háromszor sikerült legyőznöm a halált 2008.04.01.
  rosszcsont: A fény harcosának jellemzői 2003.01.22.
  rosszcsont: Pici kis kamra 2002.09.06.
  rosszcsont: Csalódtam és megújultam 2002.09.04.
  rosszcsont: Napraforgó, 27. rész 2002.08.15.
  rosszcsont: Napraforgó, 26. rész 2002.08.14.
  rosszcsont: Napraforgó, 25. rész 2002.08.13.
 
  RSS feed Tartalom RSS
Friss fórumtémák »
» Feltűntek valakinek a falak? (3 · rosszcsont)
  Athos mellett, a tengeren (17 · rosszcsont)
  Háromszor sikerült legyőznöm a halált (14 · rosszcsont)
  A fény harcosának jellemzői (37 · Rege)
  Pici kis kamra (2 · mártus)
  Napraforgó, 18. rész (2 · szfingsz)
  Napraforgó, 24. rész (2 · malna)
  Napraforgó, 1. rész (5 · székelyleány)
  Napraforgó, 12. rész (3 · rosszcsont)
új téma létrehozása...
 
Fórum RSS feedFórum RSS
Szerzők, alkotók »
Rosszcsont
Rosszcsont
Felhőkről lógatom lábaim, s a tenger mélyéről csillagokat merítek.


Hajnalban a fűszálak hegyén remegő cseppekben bujkálok,
hajak göndörségében, fiókok mélyén.
Az est koboldjaival tartok, mikor lemegy az éj...
Versei:
 Rosszcsont (2004.05.24.)
 Irka-firkák (2002.03.23.)
 
Copyright © 2001-2004 merengő szerkesztőség · Minden jog fenntartva. · RSS feed
hosted by meselia.hu