Címlap      Fórum   Versek   Galéria    Biblia   Idézetek Rosszcsont Indiánnapló
Keresés »
 
Bejelentkezés
Név:
Jelszó:
    
» Elfelejtetted a jelszavad?
» Regisztráció
 
Tartalom
  Gondolatok
  Fórum
  Versek
  Galéria
  Biblia
  Idézetek
» Rosszcsont naplója
  Indiánnapló
  Keresés
  Linkgyűjtemény
  Közvélemény
  Alkotók
  Regisztráció
  Jelszóküldés
  Impresszum
  Bannercsere
 
  RSS feed Tartalom RSS
  Fórum RSS feedFórum RSS
Idézetek »
Ahelyett, hogy engednénk, hogy érzelmeink magukkal ragadjanak és kelepcébe csaljanak, hagyjuk, hadd tűnjenek el, mint az ujjunkkal vízbe írt betűk.
(Dilgo Khyentsé Rinpoché)
Enveco Free Stat

Athos mellett, a tengeren

rosszcsont · 2008. agusztus 4., hétfő - 11:23 · fórum » 17

« előző  következő » 
Az Athos-utakat vezettem. Mivel nőknek nem lehet belépni a Chalkidiki félsziget harmadik lábán található kolostorköztársaságba, a Mount Athos területére, férfiaknak pedig csak vízummal, így ez az út abból állt, hogy hajóval közelítettük meg a harmadik félszigetet, és pár fontos dolgot elmondtunk a turistáknak minden egyes kolostorról.

A kolosorköztársaságnak külön bírósága is van, a legtöbben vegetáriánusok, áramot elméletileg nem használnak. Körben annyira tiszta a tenger, hogy egész jól lelátni. Ahol nagyon mély ott különös színe van, leginkább a mélykék bársonyhoz hasonlít. A természet a félszigeten majdnem teljesen érintetlen, már így beszélik azok, akik jártak itt. Ez így rendben is lenne ugye.

A kolostorköztársaság kikötője Dafni ? itt köt ki minden hajó, aki utasokat szállít ide. Mindjárt az első út alkalmával közelitettünk Dafni felé, furi volt, nem értettük: most akkor kikötünk itt ennyi nővel a fedélzeten? Akkor mégis megkockáztatják a szerzetes urak a dolgot? De nem. Végül idős szerzetes apókát tett fel a mi turistahajónkra a Dafni kikötőjéből érkező bárka. Különösen nézett ki, szokásos fekete csuha, fehér haj, a bőre viszont olyan különösen tiszta volt, a tekintete pedig szinte sugárzott.

Egy kis szedett-vedett tarisznya volt nála. Amolyan koldustarisznya. Ebből azután különös misetárgyak kerültek elő, ki tudja hányadik századból valóak. Kitette őket a fedélzeten a fedetlen részre. Soha nem vettem részt hajón misén. Alattunk a mélykék Égei tenger, itt a közelben tört szét annak idején Xerxész flottája, közben mindenhol fel-felbukkannak a delfinek. Mi meg misézünk.

Erre már az unott angol turisták is kíváncsiak lettek, de szerencsére valahogy senkinek nem jutott eszébe elővenni a fényképezőgépét. Megállt a hajó motorja is, és mi a nagy feneketlen kékségen a tengeren jellemző különös csendben hallgattuk és néztük ahogyan ez a szerzetes levezeti a szertartást. A végén elővette a bazsalikomágacskáját és megáldotta a hajó első útját ebben a szezonban. Na, ha ilyenek lennének a misék lehet, hogy lehet, hogy sűrűbben járnék templomba. Egyébként református vagyok (apu debreceni lévén vagyis eredetileg Máramaros-szigeti), de később anyai óhaj-sóhajra megkereszteltek katolikusnak is.

Számomra a vallás nagyon személyes és szent. Többnyire azt hiszem, panteista vagyok. A természetben hiszek. Így már stimmel, hogy Isten mindenhol jelen van. Nekem ez volt az első kételyem: vajon hogyan lehet valaki egyszerre mindenhol ott? Mikor egy volt osztálytársamat, aki pap lett, arról faggattam, hogy az Eoszforosz (fényvivő) vajon miért negatív figura a keresztény világban, nem is válaszolt. Akkor erről ennyit.
« előző  következő » FÓRUM: Athos mellett, a tengeren

a témát indította: casta, 2008.08.04. 22:19 - 17 üzenet

főtéma: Rosszcsont naplója

rosszcsont - #23718 - 2009. április 2., csütörtök - 19:08 - Válasz erre...
Akkor o lett a nagyon pozitiv szereplobol, a nagyon negativ?
A fenyhordozo nem utal masra is? Pl. tul sok kerdese volt? Tul sokat gondolkozott?
mártus - #23162 - 2008. november 4., kedd - 20:03 - Válasz erre...
Hali!
Nem olvastam végig a hozzászólásokat, azt sem tudom, miért indult el a "vita", nem akarok kioktatni senkit. Csak egy hozzászólást olvastam, és abban a felhasználó azt kérdezte, miért kapott ilyen pozitív jelz?t a Sátán.
A Lucifer név jelentése: fényt hozó ~ Lux ferro
Akkor kapta a Sátán ezt a nevet, jelz?t, amikor még Istent imádta és szolgálta, még miel?tt levettetett volna a Pokolba. Ezért a pozitív névjelentés.
rosszcsont - #22990 - 2008. szeptember 15., hétfő - 14:43 - Válasz erre...
Ezek, amiket irsz, mar erdekesebbek.
Meg atolvasom parszor mielott valaszolok, vagy kerdezek.
emánuel - #22962 - 2008. szeptember 11., csütörtök - 22:25 - Válasz erre...
Folytatás:

A fizikai világ felől nézve valóban úgy tűnhet, hogy Jézus saját magával viaskodik. Valójában egy mindent eldöntő totális küzdelem zajlott a világ, és a világot képviselő erők között az emberekért. Önmagán belül /lelki küzdelem/, a környezetében /fizikai megsemmisítésére törtek/, szellemi szinten /hiteltelenné próbálták tenni ellenfelei, a tanításainak félre magyarázása /, a tanítványit sem kímélve /egy közöttük el is bukott/.

Azt gondolom, hogy Jézus ezt mind előre tudta és fel is készült ezek legyőzésére.
A küzdelem során saját testében mérte fel és közvetlenül megismerhette mindazon lelki energiákat amik az embert megkötözhetik, rabságban tarthatják. Ezek közül néhány példa:: a halálfélelem /elfogása és keresztre feszítése/, a gőg /királyt akartak csinálni belőle/, az éhezés és nélkülözés, a testi kísértések, az elhagyatottság, magány, rettegés, stb...
Nem csak hogy felmérte, megismerte őket, hanem erőt vett felettük és legyőzte ezeket saját magán belül. Ki lett volna erre képes? Senki, ember biztos, hogy nem, csak egy isten képes erre.
A sátán persze ott bukott el, hogy nem a fizikai világban történő győzelem volt a lényeg, /Jézus keresztre feszítésével saját vereségét sietette/ hanem az embereket megkötöző negatív lelki energiák saját emberi testén keresztül történő megismerése és legyőzése -önmagán belül.

A küzdelem persze az emberek lelkén belül azóta is folytatódik. Vagy ki az közülünk akit hasonló és még számtalan más fajta kísértések ne tudnák elérni? De ebben a küzdelemben Jézus óta az erőviszonyok alapvetően megváltoztak. Hiszen ha képesek vagyunk az ő élő lelki energiáihoz hozzá kapcsolódni, akkor nem csak az ismereteket kapjuk meg ezek legyőzésére, hanem az ehhez szükséges energiákat is.
emánuel - #22961 - 2008. szeptember 11., csütörtök - 15:02 - Válasz erre...
Manapság divatos dolog a jelenségeket az energiák különböző megjelenési formájával leírni. Nos haladjunk a korral, megpróbálkozom én is ezzel.
Ha ezt vesszük alapul, akkor mondhatjuk azt, hogy lelki energiákból felépülő világban(okban) élünk, nem csak és kizárólag a fizikaiban.
A fizikai világ ennek a "lelki energiáknak a tükröződése". A fizikai világ tényleges megismerése, megértése ezért nem a fizikai világból nézve érthető "fogható fel", hanem éppen e lelki energiák világa felől. A szimbólumok helyes értelmezése is csak innen javasolt.

Egyébként azt gondolom, hogy ennek ismerete írásaidban szépen tükröződik is.

Szerintem Jézus beszédei, igéje egyszerre több dimenzióban is "rögzítve van". Az egyik dimenzió a fizikai világunk ahol ez a négy evangéliumban (biblia) történt meg. De az ennél magasabb dimenzióban történ "rögzítés" ennél sokkal fontosabb lehetett, mert az ebben a dimenzióban történő rögzítés már nem papírlapokon nyomdafestékkel történt, hanem egyfajta "élő energiával".
Mennyire ez az utóbbi dimenzióban történt rögzítés lehetett a fontos, mi sem bizonyítja ezt jobban annál, hogy Jézus maga nem foglalkozott írással, meghagyta azt tanítványainak.
Véleményem szerint, ha valaki képes arra (saját magamon tapasztaltam, hogy nem könnyű, inkább nagyon is nehéz), hogy nyitott szívvel olvassa a fizikai világban rögzített jézusi beszédeket, akkor automatikusan hozzá kapcsolódik ezekhez a magasabb dimenziókhoz, Jézus élő energiáihoz és közvetlenül magától a forrástól kaphatja meg a helyes értelmezéseket, amely soha nem kerülhet ellentétbe a fizikai világban rögzített evangéliumokkal. Tehát, ha az ember tényleg jól olvassa az evangéliumokat, akkor a lényeges dolgok nem a szeme és az agyában történnek, hanem a lelkében, mert ezekkel az élő lelki energiákkal kapcsolódik össze.

Ha ezt a gondolatmenetet folytatom akkor valóban naiv és gyerekes dolog azt gondolni, hogy az emberben meglévő sok-sok energia pl: halálakor "kámforrá" válik, vagy egyszer csak elvész, vagy semmivé válik, mint ahogy Jézus energiái mindig is voltak és soha el nem vesznek.
rosszcsont - #22954 - 2008. szeptember 10., szerda - 11:14 - Válasz erre...
Az, hogy a legtobb dolog, ami a Bibliaban van szimbolikus nem szo szerint ertelmezendo.
Pl. Adam Eva kiuzetese a Paradicsombol: a gyermekkor felelossegmentes idoszakanak a vege a szexualitasba valo bekapcsolodas altal (kigyo-fallikus szimbolum).
Jezus alakja: altalaban az ember alakja. Talan ezert is felig Isteni felig emberi. Folyamatos kuzdelem onmagaval, a vegen visszaadja lelkenek ellenorzeset az "Urnak" vagyis megszunik, mint ego egyed letezni.
Szo szerint ertelmezni biztosan sokkal erdekesebb de szerintem egy kicsit gyerekes es naiv.
emánuel - #22952 - 2008. szeptember 10., szerda - 08:35 - Válasz erre...
?

Mire gondolsz?
rosszcsont - #22951 - 2008. szeptember 9., kedd - 12:06 - Válasz erre...
Szerintem itt mas dolgogrol van szo. En egy kicsit jobban elmerultem a vallasi kerdesekben, nem nezem mar csak szo szerint a benne levo torteneteteket, igyekszem kikodolni is.;)
emánuel - #22949 - 2008. szeptember 7., vasárnap - 18:40 - Válasz erre...
A sarokpont ahonnan ezt a kérdést vizsgálni lehetne az Jézus, hiszen nála közelebbről senki sem mérte őt fel (legalábbis úgy nem, hogy ne került volna valamilyen szinten a befolyása alá ).
Gondolj csak arra, hogy még Ő is vért izzadt -hm. nem lehetett semmi az a küzdelem.
Ő pedig sehol sem említette a sátánt a fénnyel összefüggésben (annál inkább a sötétség szinonimájaként).

Ha az ógörögök mégis ezzel a szóval jelölték a sátánt akkor lehet, hogy tévedtek.
Vagy az ógörög szótár nem pontos
rosszcsont - #22923 - 2008. szeptember 1., hétfő - 16:08 - Válasz erre...
Nem tudom, bennem is ez a kerdes merult fel. Miert kapott egy fenyhordozo ilyen negativ jelentest? Vagy forditva ha igy erthetobb: hogy lehet egy ennyire negativ figuranak ilyen neve.
Az ogorog-magyar szotarban kulonben feketen-feheren benne a jelentes.
emánuel - #22921 - 2008. agusztus 31., vasárnap - 19:48 - Válasz erre...
OK, legyen igazad!

Én azért továbbra is fényvivő leszek (reményeim szerint), most akkor én is sátán vagyok?
rosszcsont - #22909 - 2008. agusztus 28., csütörtök - 11:16 - Válasz erre...
Nem ertettelek felre.
Ogorogul a Satan neve, Eoszforosz. Vagyis szo szerint fenyvivo.
Na erre varrja gombot!
Varom a lehetseges magyarazatokat.:)
emánuel - #22905 - 2008. agusztus 27., szerda - 20:17 - Válasz erre...
Most találtam, úgy érzem ez még ide illik:

"Mivel minden rossz egy elrontott jó, ezért az, aki elsősorban a hibákat látja másokban, az az árnyékra figyel. Ahogy egy fát sem az árnyékáról lehet megismerni, hanem a gyümölcséről, úgy az embert sem az árnyékáról lehet megismerni."
emánuel - #22904 - 2008. agusztus 27., szerda - 20:03 - Válasz erre...
Úgy érzem félre értettél, olyasmi valamire válaszoltál amit én nem írtam, sajnálom.

A fényvivő soha nem lehet a sötétség fejedelme (alias: sátán), a kettő kizárja egymást.
Persze a sátán negatív figura (azt gondolom, nemcsak a katolikusoknál), de eljön az idő, amikor számára sem lesz más lehetőség, minthogy megtérjen. Ezért ellene kell mondanunk minden vonatkozásában, de elítélni még őt sem szabad nekünk embereknek. Van erre nálunk alkalmasabb személy.
rosszcsont - #22896 - 2008. agusztus 25., hétfő - 09:43 - Válasz erre...
Az Eoszforosz, vagyis Lucifer, alias a Satan stb. Ugy tudtam negativ figura.
emánuel - #22891 - 2008. agusztus 23., szombat - 22:46 - Válasz erre...
Nem negatív figurák a fényvivők a keresztény világban. Pontosabb talán, ha azt mondjuk, hogy vannak olyanok -köztük papok is- akik annak gondolják, de ez egészen biztos, hogy csak egy ideiglenes állapot, ami egyszer csak meg fog változni. Talán ép egy fényvivő-fényharcos hatására.
Aki mer gondolkodni, használni fejecskéjét (és nem vak hittel, a vallás formai részével körbebástyázva önmagát, esetleg épp a fénytől menekülve ezzel), a hittel kapcsolatban az számomra mind fényharcos. Igen, mert ha a hitünket nem tudjuk saját gondolatainkkal, tapasztalatainkkal, küzdelmeinkkel alátámasztani, akkor az igen gyenge fövenyes talajra épülő vak hit lesz, amit az első vihar el is moshat. Ez pedig küzdelem a javából, mivel önmagunkkal kell elsősorban megvívnunk, hogy mi is a fény gyermekei lehessünk.

Én katolikus vagyok, szeretek misékre járni. Számomra a fény nem csak forrást jelent, hanem egy személyt is, igen Jézust. Nem ismerek nála nagyobb fényharcost és azt gondolom, hogy a fény természetét, működésének törvényeit, tulajdonságait akkor tudom a legjobban megérteni, ha el tudom hinni és a tapasztalataimmal alá is tudom támasztani, hogy a fény valójában Ő maga.

A miséken mindig látok olyan embereket (jó nem sokat), akik tudtukon kívül igazi fényharcosok. Persze ha ezt elmondanám nekik, akkor lehet, hogy egy kicsit ki akadnának (hm... Lehet, hogy meg is teszem?), de ez olyan lenne mintha az árnyékukkal kellene felvennem a küzdelmet. Pedig azt nem szeretném, mert éppen a fő fényharcos figyelmeztetet, hogy nem az árnyék a lényeges, hanem hogy milyen gyümölcsöt teremnek, arról lehet felismerni őket, valójában az a lényeg és nem az árnyékuk
casta - #22818 - 2008. agusztus 4., hétfő - 22:19 - Válasz erre...
Szia!

Mindig a legegyszereűbb dolgok a legjobbak. A víz, ha nyugodt, elviszi a napi stresszt. Én a Balaton közepén voltam egyszer egy hajón, aminek leállították a motorját. Nem lehetett nem átvenni a víz nyugalmát. A teljesen őszinte, nyílt "beszélgetés" Istennel, vagy nevezzük bárhogy, vagy egy odafigyeléssel tartott mise, vagy ha valaki önfeledten énekel.. szóval ezek az igazi dolgok valahogy mindent áthatnak és odaérnek az emberekhez. Csak az odafigyeléstől és az őszinteségtől függ minden. Nekem az egyház meg a vallás az két külön dolog. De voltam már olyan misén, ahol libabőrös lettem, annyira őszinte volt. Az igazi dolgok valahogy kikapcsolják az időt. Nekem a zene is tud ilyen lenni. Tavaly karácsonykor egy cca 12 éves kislány elénekelt egy népdalt az iskolai karácsonyi koncerten. Kis vékony lábakkal, térd felett érő fekete-fehér kockás szoknyában, fehér kis blúzban, két fonott copffal állt, és ahogy énekelt, komolyan azt éreztem, hogy ez a dal generációkon át nyúlik a régmúltba, és ki tudja, milyen rég valaki énekelte ezt a konyhában, miközben tésztát gyúrt, egy asszony, szinte hallottam a hangját a kislány hangjában... és most valami hihetetlen erővel mégis itt van ez az ének.. és ez valami varázslat vagy csoda... vagy ami szintén ilyen "igazi" élményem: ősszel egy ismerős házaspárt pár napig vendégül láttam. (Kicsit szűken fértünk el, esténként teázgattunk, egyszerűen elvoltunk.) Az elutazásuk előtti este (is) sokáig beszélgettünk. Aztán már cihelődtünk az alváshoz, odajött hozzám az ismerősöm, és annyit mondott, hogy "te jó vagy", és rajzolt egy keresztet a homlokomra. (Megáldott? Vagy nem tudom. Meg sem vagyok keresztelve) Aztán megpuszilt és elment aludni. Én meg ott ültem, és.. hú. Nem tudom leírni. Nem mertem megmozdulni, nehogy elillanjon ez az érzet. Békesség, vagy nem tudom. Ja, és a legfontosabb: ezeket az igazi dolgokat nem lehet agyból megmagyarázni, meg nem reprodukálható a pillanat, pláne, ha újra át AKARJUK élni... meg előre sem lehet tudni, hogy történik-e valami varázslat. Csak úgy megtörténnek ezek.

Minden jót, elnézést, ha hosszú voltam

casta
2020. szeptember 29., kedd
Rosszcsont naplója » legújabbak
  rosszcsont: Feltűntek valakinek a falak? 2009.06.02.
  rosszcsont: A legjobb dolog az életemben 2008.08.08.
» rosszcsont: Athos mellett, a tengeren 2008.08.04.
  rosszcsont: Háromszor sikerült legyőznöm a halált 2008.04.01.
  rosszcsont: A fény harcosának jellemzői 2003.01.22.
  rosszcsont: Pici kis kamra 2002.09.06.
  rosszcsont: Csalódtam és megújultam 2002.09.04.
  rosszcsont: Napraforgó, 27. rész 2002.08.15.
  rosszcsont: Napraforgó, 26. rész 2002.08.14.
  rosszcsont: Napraforgó, 25. rész 2002.08.13.
 
  RSS feed Tartalom RSS
Friss fórumtémák »
  Feltűntek valakinek a falak? (3 · rosszcsont)
» Athos mellett, a tengeren (17 · rosszcsont)
  Háromszor sikerült legyőznöm a halált (14 · rosszcsont)
  A fény harcosának jellemzői (37 · Rege)
  Pici kis kamra (2 · mártus)
  Napraforgó, 18. rész (2 · szfingsz)
  Napraforgó, 24. rész (2 · malna)
  Napraforgó, 1. rész (5 · székelyleány)
  Napraforgó, 12. rész (3 · rosszcsont)
új téma létrehozása...
 
Fórum RSS feedFórum RSS
Szerzők, alkotók »
Rosszcsont
Rosszcsont
Felhőkről lógatom lábaim, s a tenger mélyéről csillagokat merítek.


Hajnalban a fűszálak hegyén remegő cseppekben bujkálok,
hajak göndörségében, fiókok mélyén.
Az est koboldjaival tartok, mikor lemegy az éj...
Versei:
 Rosszcsont (2004.05.24.)
 Irka-firkák (2002.03.23.)
 
Copyright © 2001-2004 merengő szerkesztőség · Minden jog fenntartva. · RSS feed
hosted by meselia.hu