Címlap      Fórum   Versek   Galéria    Biblia   Idézetek Rosszcsont Indiánnapló
Keresés »
 
Bejelentkezés
Név:
Jelszó:
    
» Elfelejtetted a jelszavad?
» Regisztráció
 
Tartalom
  Gondolatok
  Fórum
  Versek
  Galéria
  Biblia
  Idézetek
  Rosszcsont naplója
» Indiánnapló
  Keresés
  Linkgyűjtemény
  Közvélemény
  Alkotók
  Regisztráció
  Jelszóküldés
  Impresszum
  Bannercsere
 
  RSS feed Tartalom RSS
  Fórum RSS feedFórum RSS
Idézetek »
Mert nem lehet csak a valóságnak, a célszerűnek élni... Valami fölösleges is kell az élethez, valami rikító és csillogó, valami szépség, ha még olyan olcsó szépség is. Az emberek legtöbbje nem bír a szépség káprázata nélkül élni. Valami kell, ha más nem, egy hatosos képeslap, mely - vörös és arany színekben – a naplementét ábrázolja vagy a hajnalt az erdőben. Ilyenek vagyunk.

Nem, ennek a nőnek nem kellett semmiféle olcsó mütyürke, ami kárpótolhatja, megvesztegetheti. Ennek az egész kellett, az egész élet, a sors, minden veszélyével. Ez tudott várni.
(Márai Sándor: Az igazi (részletek))
Enveco Free Stat

Indiánnapló 14 - Vergődő cet a fövenyen

Nobodi · 2002. november 24., vasárnap - 21:28 · fórum » 1

« előző  következő » 
Found some tobacco.Fura helyzet, hogy már megint végig magyarázkodom, de szeretném, ha az emberek megértenének és nem félreértenének. A beszélgetésekből, levelezésből megértettem, hogy mi az egyik gyakori félreértés, ami velem kapcsolatban felmerül. Saját példák, sztereotípiák alapján nekem az elhagyott szerelmes szerepet osztják ki, aki a romantikus forgatókönyv alapján egyre csak szenved és nem bírja magát túltenni a dolgon. Ezt valószínűleg sokkal egyszerűbb elképzelni, mint a valóságot, vagy mint azt, ami az írásaimból inkább kiderülne.

A helyzet azonban nem ilyen egyszerű. A történet első néhány napos szakaszában valóban teljesen magam alatt voltam, és teli voltam csalódottsággal, aggodalommal, önsajnálattal, reménytelenséggel. De nem hiszem - és ezt akkor is pontosan így láttam az érzelmeimmel szembeszegülő eszemmel -, hogy szerencsés volna, ha az érzelmeknek ez a rétege tartósan uralná az embert. Ezért inkább azzal kezdtem el foglalkozni, hogy kimásszak a gödörből. Az akkori teljes reménytelenségben egy valami tudott segíteni: konkrét, megvalósítható célokat tűztem magam elé. Életközeli, gyakorlatias, nyilvánvaló célokat. (Az egyik például az volt, hogy edzeni fogok, súlyzózom, megizmosodom.)

Az ilyen gyakorlatias kapaszkodók hihetetlenül fontosak akkor, mikor az ember nem tud hova nyúlni. A megoldás természetesen mégsem az ilyen "mellékutakból" származik, hanem abból az erőfeszítésből, hogy felvegyük a harcot és megküzdjünk a problémával: fogadjuk el, amit el kell, ismerjük be, amit be kell, és nőjünk fel a helyzethez, mint egy érett felnőtt. (Amint már az első bejegyzésból kiderült, ez a napló is ennek az erőfeszítésnek a része.)

Talán nem véletlen az, hogy általában éppen a lányok gondolják rólam, hogy még mindig a szenvedés, a fájdalom korszakát élem. Egzisztenciális helyzetük és érzékenységük folytán ők valószínűleg kiszolgáltatottabbak egy olyan helyzetben, mikor sok év együttélés után a másik fél ilyen váratlan döntést hoz. De ezt igazából csak földhöz ragadt aggyal spekulálom, nem valódi tapasztalat áll mögötte: egy nő a kor előrehaladtával egyre kevésbé hisz abban, hogy magához illő társat talál, akivel még családot is alapíthat.

Egy férfinak ilyen szempontból kevesebb félelme van, és személyesen én sem aggódom amiatt, hogy vajon találok-e még ezután nekem való menyecskét. Valamennyire bízom magamban, és tudom magamról, hogy tudok őszintén szeretni egy másik embert, hogy van bennem valamennyi figyelem, elkötelezettség és felelősség. Sokat kell persze még fejlődnöm, és tanulnom kell az Eszterrel való kapcsolatból is. De már nem kínoz a dolog, már nem mar a fájdalom, sem az önsajnálat. Erősebb vagyok ennél. Az élet reményteli és szép, bízom benne.

Mégis, továbbra is küzdök avval, és az egyik legnehezebb dolog, hogy az érzelmeimet rendbe rakjam. Ennek az egyik fontos vetülete, hogy próbálom a szívemet megkeményíteni, vagy inkább elterelni Eszter felöl. És itt ismét nem a fájdalmas, önsajnáló érzelmekre gondolok, hanem a bennem lévő szeretetre, az intimitás közegére. Arra, hogy ne engedjem meg magamnak, hogy őt szeressem, hogy hozzá szeretettel viszonyuljak.

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy nem a fájdalomról van szó, nem arról, hogy sírok a régi emlékek, fényképek felett! Inkább olyan faramuci érzés ez, mintha látnám a kapcsolatunkat mint bálnát vergődni a parton, magamat mégis vissza kellene fognom, szinte megerőszakolnom, hogy semmit ne tegyek érte, ne mentsem meg. Ő meg akar halni, és nekem nem szabad beavatkoznom, hagynom kell szépen kimúlni. Nem táplálhatom tovább a szeretet. Inkább tovább kell vinnem, megtartani valaki másnak.

Ezért aztán örülök neki, hogy keveset találkozunk, hogy egyre kevesebbet gondolok rá, és hogy megvan a saját helyem az életben, megvannak a céljaim, feladataim, és hiszem, hogy egyszer majd meglesz az is, ami most hiányzik.
« előző  következő » FÓRUM: Indiánnapló 14 - Vergődő cet a fövenyen

a témát indította: annkaleb, 2007.08.29. 23:39 - 1 üzenet

főtéma: Indiánnapló

annkaleb - #20836 - 2007. agusztus 29., szerda - 23:39 - Válasz erre...
Ne dobd el, ne töröld ki, ne felejtsd el! A múltat meg kell tartani, akkor is, ha fáj, mert minden, ami rossz volt a múltban, segíthet a jövőben. Ne akard nem szeretni, mert csak fájdalmasabb lesz, ha eszedbe jut. Egyszerűen fogadd el, hogy ott van, része az életednek, még ha kicsit másként is, mint eddig, hiszen nem törölheted el az együtt töltött időt. Felejtsd el, hogy elhagyott, de ne felejtsd el a boldogságot, amit adott neked. Nyiss másfele, ne zárd el magad miatta egy új kapcsolattól, de ne akard kizárni. Azt a szeretet, amit neki adtál, nem adhatod, nem tarthatod meg senki másnak, mert másnak más szeretet kell.
... ez csak tanács, és nem is biztos, hogy jó. De talán segít abban, hogy boldogabb légy.
2020. agusztus 11., kedd
Indiánnapló » legújabbak
  Nobodi: Indiánnapló 22 - Jogerős ítélet 2003.05.16.
  Nobodi: Indiánnapló 21 - Kihajózás 2003.04.13.
  Nobodi: Indiánnapló 20 - Summa summárum 2002.12.30.
  Nobodi: Indiánnapló 19 - Szeret, nem szeret 2002.12.23.
  Nobodi: Indiánnapló 18 - Kit érdekelsz? 2002.12.17.
  Nobodi: Indiánnapló 17 - A szeretkezés öröme 2002.12.15.
  Nobodi: Indiánnapló 16 - A végső érv 2002.12.09.
  Nobodi: Indiánnapló 15 - Ábrándok, találkozások, félelmek 2002.11.30.
» Nobodi: Indiánnapló 14 - Vergődő cet a fövenyen 2002.11.24.
  Nobodi: Indiánnapló 13 - Ne sírjatok, lányok! 2002.11.20.
 
  RSS feed Tartalom RSS
Friss fórumtémák »
  Indiánnapló 22 - Jogerős ítélet (14 · annkaleb)
  Indiánnapló 17 - A szeretkezés öröme (1 · annkaleb)
  Indiánnapló 16 - A végső érv (24 · annkaleb)
  Indiánnapló 15 - Ábrándok, találkozások, féle (3 · annkaleb)
» Indiánnapló 14 - Vergődő cet a fövenyen (1 · annkaleb)
  Indiánnapló 12 - Sarkítás (5 · annkaleb)
  Indiánnapló 21 - Kihajózás (1 · szildiko)
  Indiánnapló 20 - Summa summárum (9 · Nobodi)
  Indiánnapló 19 - Szeret, nem szeret (6 · Bölcs)
  Indiánnapló 18 - Kit érdekelsz? (2 · Nobodi)
  Indiánnapló 13 - Ne sírjatok, lányok! (1 · Nóra)
  Indiánnapló 11 - Statisztikai eset (12 · Nóra)
  Indiánnapló 10 - Édes november (5 · Natali)
  Indiánnapló 9 - A matracvivők (8 · Natali)
új téma létrehozása...
 
Fórum RSS feedFórum RSS
Copyright © 2001-2004 merengő szerkesztőség · Minden jog fenntartva. · RSS feed
hosted by meselia.hu