Címlap      Fórum   Versek   Galéria    Biblia   Idézetek Rosszcsont Indiánnapló
Keresés »
 
Bejelentkezés
Név:
Jelszó:
    
» Elfelejtetted a jelszavad?
» Regisztráció
 
Tartalom
  Gondolatok
  Fórum
  Versek
  Galéria
  Biblia
» Idézetek
  Rosszcsont naplója
  Indiánnapló
  Keresés
  Linkgyűjtemény
  Közvélemény
  Alkotók
  Regisztráció
  Jelszóküldés
  Impresszum
  Bannercsere
 
  RSS feed Tartalom RSS
  Fórum RSS feedFórum RSS
Idézetek »
Minden buddhista tanítás összefoglalható néhány szóban: nem mindig van így.
(Jack Kornfield)
Enveco Free Stat

Wass Albert: Te és a világ - Vágy és öröm

Minden vágyadnak eleget tenni: ez az emberi élet legnagyobb művészete. Akinek sikerül, az boldog. Ehhez azonban fontos, hogy kevés vágyad legyen.

A vágy az emberi lélek növényzete. Gyökere van, szára, és csúcsán időnként kivirágzik az öröm. Minden gyökérnek az a célja, hogy virágot hozzon. Azonban a jó kertész gondosan ügyel kertjének növényzetére. Csak olyan növényt enged meghonosulni benne, melynek virágai szépek és illatosak. Vagy melyek kellemes ízű gyümölcsöket teremnek. Dudvát, gyomot nem tűr meg maga körül. Olyan növények gyökerét sem ülteti el, melyek fejlődéséhez a kert fekvése és éghajlata nem alkalmas. Melyeknek kivirágzásához esélye nem lehet. Így tesz az okos és jó kertész.

Légy tehát okos és jó kertésze a lelkednek.

Örvendj a hóvirágnak, az ibolyán és a búzavirágnak. Az erdő csöndjének. Ha egyedül vagy: annak, hogy egyedül lehetsz. Ha nem vagy egyedül: annak, hogy nem kell egyedül légy. Vágyódj arra, amit a holnap hoz, és örvendj annak, ami ma van.

Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.FÓRUM: Wass Albert: Te és a világ - Vágy és öröm

a témát indította: Kicsi, 2004.04.13. 00:47 - 9 üzenet

főtéma: Idézetek

Katóka - #23017 - 2008. szeptember 24., szerda - 09:20 - Válasz erre...
Wass Albert: Életem története

A család czegei ága Mária Teréziától grófi rangot is kapott és a bécsi íródeák (alighanem a német kiejtés miatt) V betű helyett dupla W-vel írta föl a nevet a grófi okmányra és ez az ág azóta is Wass-nak írja a nevét. De ehhez az ághoz fűződik sajnos egy veszedelmesnek nevezhető tett is. Czegei Vass Vid egyike volt azoknak a földesuraknak, akik Básta magyar-pusztító dúlásai után Moldovából hozattak maguknak munkaerőt és betelepítették a Mezőségre az oláhokat, akik ma románoknak nevezik magukat és még 1848-ban, osztrák ügynökök felbujtására kiirtották úgy gazdáikat, mint a környék magyarjait...

Folytatás:
http://www.wassalbert.eu
nevenincs - #22941 - 2008. szeptember 6., szombat - 09:06 - Válasz erre...
Kedves Mindenki! Valószínűleg nem aratok most sikert, de nem is ezért írok.
Tagadhatatlan, hogy Wass bírja a magyar nyelvet, magas, szinte művészi fokon. Olyan embereket tudnék hozzá hasonlítani, mint Nyírő József, Takács Sándor, stb. Ami viszont nem emeli fel őt a Héroszok azon kategóriájába, ahol mondjuk Márai, Faludy, avagy Fekete István leledzik szememben, az azért van, mert igaz, hogy nagy hazafi és magyar, de ha száz évig él, akkor sem adatott volna meg neki az, hogy lelkében világpolgár legyen. A lelki világpolgár az én értelmezésem szerint nem tűr meg nemzeti, vallási, ideológiai, nemi, földrajzi stb. hovatartozást, szinte csak egy szót fetisizál, a: VAn, a Lenni önmagában való csodálatos, szent, istenalkotta, és hálatelt zamatát. Ez nem adatott meg Nyírőnek, de Gárdonyinak sem, alított effelé Ady, József A. Nagy László és Pilinszky, de az igazán nagy Guru, a már említett kettős az én meglátásom szerint.
Nagy kár, hogy Wass Albert meghalt. Tartozott volna még egy könyvvel az új generációknak, akiket már nem ismerhetett meg. Meg kellett volna írja a Trianonsiratót, hogy ne sírni, hanem élni tanítsa meg azt a generációt, amelyiket a mi korosztályunk nem tudott-akart- megtanítani.
Köszönöm a lehetőséget. PLT'
Balo - #22888 - 2008. agusztus 23., szombat - 13:18 - Válasz erre...
Wass Albert gondolatait mindig szeretett Erdélye, a magyarság és a visszatérés töltötte be kétségekkel, reményekkel.

Ha visszatérek

Szerető szóért könyörögve, egyszer,
ha visszatérek: Kolduló eretnek,
szeretni fognak, akik most szeretnek?

Ha lelkemen majd nagy sebek fakadnak,
s hitetlenebb leszek, mint bármikor:
a barátaim barátok maradnak?

Ha harcban járok, s véres lesz a lelkem,
villám szakad, és mennydörög felettem,
ha kitagad az ég, s a földön
életemet Isten-tagadva töltöm,
és átkokat szór rám a fél világ:

vajjon, ha akkor visszatérek,
megismernek ezek a régi fák?

Nem adatott meg Neki, de sokat tanulhatunk műveiből.
Találtam egy információkban gazdag weboldalt, érdemes böngészni!

In memoriam Wass Albert
http://www.wassalbert.eu
Katóka - #22887 - 2008. agusztus 23., szombat - 13:05 - Válasz erre...
Wass Albert a magyar nyelv igazi művésze, akinek minden sora megszívlelendő.

Fenyő a hegytetőn

Aki odatette,
úgy rendelte:
a tetőre kiállj!
se fagyban, se szélben
meg ne retirálj!
Verjen a vihar!
Sorvadj el a napban.
De soha se mással:
de mindig magadban!

Aki odatette,
azért tette oda,
mert nagyon szerette.
Vad vihar-kezével
verte, ostorozta,
hogy azt a pogány lelkét,
azt a dacos lelkét
hófehérre mossa.

Szentgothárd, 1928

Wass Albert Emlékoldal:
http://www.wassalbert.eu
Katóka - #20859 - 2007. szeptember 19., szerda - 21:42 - Válasz erre...
Wass Albert - Bartha Kata - Egy csodálatos kiránduláson vettem részt 2007 nyarán Erdélyországban, ahol szívmelengető szavakkal beszélgettek a Wass Albert jelenségről, az erdélyi Magyar íróról.
Ennek hatására gyüjtöm a linkeket:
http://www.wassalbert.linkpark.hu

"Örvendj a hóvirágnak, az ibolyán és a búzavirágnak. Az erdő csöndjének. Ha egyedül vagy: annak, hogy egyedül lehetsz. Ha nem vagy egyedül: annak, hogy nem kell egyedül légy. Vágyódj arra, amit a holnap hoz, és örvendj annak, ami ma van."
Katóka - #20860 - 2007. szeptember 19., szerda - 21:42 - Válasz erre...
Wass Albert - Bartha Kata - Egy csodálatos kiránduláson vettem részt 2007 nyarán Erdélyországban, ahol szívmelengető szavakkal beszélgettek a Wass Albert jelenségről, az erdélyi Magyar íróról.
Ennek hatására gyüjtöm a linkeket:
http://www.wassalbert.linkpark.hu

"Örvendj a hóvirágnak, az ibolyán és a búzavirágnak. Az erdő csöndjének. Ha egyedül vagy: annak, hogy egyedül lehetsz. Ha nem vagy egyedül: annak, hogy nem kell egyedül légy. Vágyódj arra, amit a holnap hoz, és örvendj annak, ami ma van."
Középesy G - #5325 - 2004. július 22., csütörtök - 15:06 - Válasz erre...
NYILT LEVÉL ARRÓL, HOGY KI VOLT WASS ALBERT - Wass Albert fiainak leveleDivatos ma felelőtlenül megbélyegző politikai véleményt nyilvánítani az újságokban. Lépten-nyomon azzal traktálnak, hogy Wass Albert háborúsbűnös, fasiszta és antiszemita.

Csakhogy nem elég mondani valamit, azt meg is kellene alapozni és kellő bizonyítékokkal alátámasztani. Unalmas lenne nekünk állandóan azt bizonygatni, hogy ki nem volt Wass Albert. Mi csak azt állíthatjuk, hogy ki volt az apánk, mert ismertük. Mivel termékeny író volt, elég ha az írásaiból meghatározzuk, hogy ki volt és igazán milyen volt Wass Albert.Túlságosan olcsó bosszú Wass Albertetet fasisztának kikiáltani. Senkinek sem joga, sem alapja nincs őt annak nevezni. Ha az 1946-os koncepciós per tisztázódik, akkor semmi alap nem marad arra, hogy ő ilyen jelzőt érdemeljen. Annak is ki kell derülnie, hogy Wass Albertnek semmi köze nem volt a fasizmus eszméihez. Ezt a megbélyegzést akkor aggatták rá, amikor kezdtek olyasmit olvasni az írásaiban, ami nem tetszett, mert találó volt bizonyos magatartásforma, amiről írt. Ide vezethető vissza az antiszemitizmus vádja is. Egyértelmű, hogy mondanivalójának semmi köze nincs az antiszemitizmushoz. Ő egyének jellemgyenge- ségeit és erkölcsi kompromisszumait tárta fel, de nem osztályokra, fajokra vonatkoztatva.Ha meg kellene határoznom, hogy ki volt Wass Albert, a következőket mondanám:

Először is, romantikus-idealista eszményeket őrzött élete végéig, melyekből nem hiányoztak a liberális nézetek sem. Másodszor, moralista volt, aki az egyén felelősségében hitt, nem általánosítva csoportokra, népfajokra. A tízparancsolat normáját tartotta alapnak, melynek a felrúgása tragikus következményeket hoz az egyének életébe. Volt egy emberi magatartás- forma, amit szívből útált: az opportunizmus. Azok ellen kritikával beszélt, akik mások nyomorúságából hasznot húztak. Harmadszor, a vallásszabadság szószólója volt és hitt az eltérő népcsoportok toleráns együttélésében. Igazán képviselte a transzilvanizmus klasszikus eszméit. Szívből útálta az elnyomást - a múltban a habsburg igát és a jelenben: a románokét - különösen Ceausescu rémuralmát. Negyedszer, közeli barátja volt magyaroknak, zsidóknak, románoknak, franciáknak, németeknek és amerikaiaknak. És olyan fiak apjaként élt, akiknek magyar, zsidó, román, német, amerikai stb barátai voltak. Ezek nem csupán állítások. Ezek tények. És ezekről rengeteg bizonyságot hagyott maga után.Arról viszont semmi történelmi bizonyság nincs, hogy ő bármikor fasiszta lett volna. Arról van bizonyság, hogy ellene volt a fasisztáknak és politikájuknak. És az a tény, hogy a kolozsvári népbíróság őt és 63 földbirtokos magyart elítélte - voltak, akiket távollétükben nyilvánítottak háborúsbűnössé - még nem bizonyítja azt, hogy azok is voltak. A per anyaga elérhető, ahogy elolvasták az Amerikai Igazságyügyi Minisztérium kivizsgáló osztályának ügyvédei is. És ők nem találtak bizonyítékot arra, hogy Wass Albertet bíróság elé állítsák Amerikában vagy Európában. Ezért, nem sokat számít, ha olyat mondanak Wass Albertről, amit tényekkel nem tudnak igazolni. Lehet, hogy ezeket az állításokat a náci Göbbels irrelevánsnak mondaná, de tetsztene neki, hogy ilyen sokszor és ilyen hangosan emlegetik még mindig a fasiszta nevet az ügyeletes újságírók. Nekem ez a válaszom és ezért tartom fontosnak, hogy a Wass család egy olyan kiadványt jelentessen meg hamarosan, ami pontos választ ad arra, hogy ki volt Wass Albert.

Czegei Wass Huba dandártábornok Wass Albert családja nevében.
gyigyi - #4647 - 2004. április 20., kedd - 11:01 - Válasz erre...
Nagyon megindító és elgondolkodtató ez a pár idézet. Úgy gondolom az igazi boldogság titka lehet az, hogy mindennek megpróbálunk örülni. Meg kell keresni az életünkben azokat az apró, néha észrevehetetlen értékeket, melyek örömet okoznak nekünk. Lehet az egy virág, madárcsicsergés a napsütés, a tavasz illata, vagy az esőé, de a természet adta gyönyör mellett egy kedves szó, egy simogatás is jó érzésekkel tölt el.Meg kell tanulni önzetlennek lenni. Ha nem kapsz, adj Te másoknak. Hidjétek el, ha az élet nem is egyszerű, és olyan sok a keserűség, az is boldoggá tud tenni, ha másokat boldognak látunk, főleg,ha mi okoztuk az örömöt. Ehhez nem kellenek szavak és érintések sem, egy kedves mosoly is megteszi. Akárkinek adod, az pár pillanatra elfelejti majd minden gondját, és mosolyogni fog, hogy továbbadja az érzést.
Kicsi - #4554 - 2004. április 13., kedd - 00:47 - Válasz erre...
Valóban meg kell látnunk a szépet és a jót, de legalábbis folyton keresnünk kell, különben sivár lesz az életünk.
Amióta ráébredtem, hohgy a boldogság eléréséhez szükség van küzdelemre és nehézségekre, azóta sokkal pozitívabban látom az életet.
Fontos, hogy az ember magával is tisztába legyen, értékrendjével, értékeivel.
Ha mosolygunk és megtartjuk a gyermeki kiváncsiságunkat és nyitottságunkat, egy idő után egészen jókedélyűvé válunk, szilárddá, függetlenül a minket érő hatásoktól.
2020. április 4., szombat
Friss fórumtémák »
  Ünnep (95 · Árvai Emil)
  Istenes versek, történetek (60 · Árvai Emil)
  Írj te is verset! (731 · Árvai Emil)
  leszek a muzsad, almajanos (93 · felix44)
  Néhány vers és gondolat (1 · Redfield)
  Kezdő írók könyvkiadása (7 · pisch ferenc)
  SOS FELHÍVÁS!!!! (7 · pisch ferenc)
  Szép gondolatok (71 · Árvai Emil)
  Kérés (19 · almajanos)
  Kedvenc versek (180 · Árvai Emil)
  üzenet (2 · pisch ferenc)
  ŐSI HINDU TÖRTÉNETEK (16 · almajanos)
  A remenytelen szerelem meg mindig tart (661 · Blue)
  Feltűntek valakinek a falak? (3 · rosszcsont)
  Számítógépes kérdések, problémák... (295 · DevilGuy94)
  vmi` (1 · Imrecske)
  Apám halála II. (2 · Felleg)
  Nostradamus-jóslatok (22 · cido)
  kezdő íróknak van e esélye verset, vagy reény (1 · pisch ferenc)
  Reménytelen szerelmek vajon miért van ez (2 · remuszba)
új téma létrehozása...
 
Fórum RSS feedFórum RSS
Biblia »
Biblia Tudsz róla, hogy nálunk megtalálod a Bibliát? Válaszd ki a kívánt könyvet, vagy hajts végre komplex keresést a teljes szövegen.
Copyright © 2001-2004 merengő szerkesztőség · Minden jog fenntartva. · RSS feed
hosted by meselia.hu