Címlap      Fórum   Versek   Galéria    Biblia   Idézetek Rosszcsont Indiánnapló
Keresés »
 
Bejelentkezés
Név:
Jelszó:
    
» Elfelejtetted a jelszavad?
» Regisztráció
 
Tartalom
  Gondolatok
  Fórum
  Versek
  Galéria
  Biblia
» Idézetek
  Rosszcsont naplója
  Indiánnapló
  Keresés
  Linkgyűjtemény
  Közvélemény
  Alkotók
  Regisztráció
  Jelszóküldés
  Impresszum
  Bannercsere
 
  RSS feed Tartalom RSS
  Fórum RSS feedFórum RSS
Idézetek »
We must be the change we wish to see in the world.
(Gandhi)
Enveco Free Stat

Mesa Selimovic: Dervis i smrt / A dervis és a halál

"Nem az egész földet foglaljuk el, hanem csak egy lábnyomnyit, nem a hegyet csak képét a szemünkben, nem a tengert csak mozgékony erejét és felszínének tükröződéseit. Semmi nem a miénk, csak a látszat, ezért ragaszkodunk hozzá oly erősen."

"Az embernek nem szabad az ellenkezőjére fordulnia, mert minden, ami az emberben értékes, az sebezhető is."

"Milyen jó lenne, ha csavargó lennék, ö mindig találkozhat jó emberekkel, szép tájakkal. Derűs lelke mindig nyitva áll a széles égnek és a szabad útnak, amely nem vezet sehová de elvezet mindenhová. Csak ne ragaszkodna az ember a megszerzett helyhez."

"Az ember nem fa és éppen ezért a kötöttsége a szerencsétlensége is, elveszti a bátorságát és csökkenti a biztonságát. Kötődve egy helyhez az ember annak minden feltételét elfogadja, még a kellemetleneket is, önmagát ijeszti a bizonytalansággal, ami reá vár. A változás számára egyfajta feladás, a befektetett energia elvesztése. Valaki más foglalja el majd a helyét, és neki újra kell kezdenie. Ez a begubódzás az öregedés igazi kezdete, mert az ember addig fiatal, amíg nem fél az újtól, az újrakezdéstől. Maradva az ember tűr vagy támad. Változtatáskor megtartja szabadságát, készen áll arra, hogy megváltoztassa helyét és a rákényszerített feltételeket. Hová és hogyan menjen el?"FÓRUM: Mesa Selimovic: Dervis i smrt / A dervis és

a témát indította: leonae, 2005.02.28. 15:58 - 15 üzenet

főtéma: Idézetek

istenmajma - #15800 - 2005. december 23., péntek - 14:08 - Válasz erre...
Szia Mindenki!
Nem tudjátok, hol van a regényben az Eső előtt című film elején elhangzó: "Madárraj rikolt az égen, néma az ember és izzó várakozás."? (angolul: "With a shriek birds flee across the black sky, people are silent, my blood aches from waiting.")
Előre is köszi!
juanitaescudo - #10127 - 2005. március 4., péntek - 21:42 - Válasz erre...
leonae írta (#10107, 2005. március 4., péntek - 14:12):
>
> Hajjaj, azt hiszem rossz sorrendben írtam az idézeteket. Időrendileg a legalsó hozzászólásal kezd, úgy lesz valami értelme.De jó sokat kiírtam.Remélem tetszeni fognak!
>
Köszönöm. Tanulmanyozom! :-))
juanitaescudo - #10126 - 2005. március 4., péntek - 21:42 - Válasz erre...
leonae írta (#10107, 2005. március 4., péntek - 14:12):
>
> Hajjaj, azt hiszem rossz sorrendben írtam az idézeteket. Időrendileg a legalsó hozzászólásal kezd, úgy lesz valami értelme.De jó sokat kiírtam.Remélem tetszeni fognak!
>
Közönöm. Tanulmanyozom! :-))
leonae - #10107 - 2005. március 4., péntek - 14:12 - Válasz erre...
Hajjaj, azt hiszem rossz sorrendben írtam az idézeteket. Időrendileg a legalsó hozzászólásal kezd, úgy lesz valami értelme.De jó sokat kiírtam.Remélem tetszeni fognak!
leonae - #10106 - 2005. március 4., péntek - 14:10 - Válasz erre...
"..No de mindegy, mások még ennyit sem adnak.S az efféle mértéktartó nagylelkűség, amit esetleg egy kis sajnálkozással is nyújtanak, valahogy közelebb is ál hozzám, meghittebb. Inkább emberi, belátható határa van. Nem ijesz azzal ,hogy magát elemészti, nem sért értéktelenségével. A beszámíthatatlan bőkezűség, a gyermek tékozlása, aki mindent odaad, mert semminek sem ismeri az értékét."

Hát engem néha szószerint ledöbbentett, hogy milyen pontosan megtalálja a szavakat egyes érzésekre és helyzetekre. Ijesztő , amilyen precízen meghatározza lelki ,élményeket, .

"Mire kényszerítenek? Hogy elítéljem a barátomat, az egyetlen lényt, akit kielégítetlen és éhes szerelmemért magamnak megőriztem? Mi lennék akkor? Senkiházi, aki szégyellné önmagát, a legmagányosabb nyomorult ezen a világon. Mindazt, ami emberi vonás maradt bennem, ő őrizte. Ha őt elárulom, magamat ölöm meg Ne kényszerítsetek erre, túlságosan kegyetlen dolog ez."
leonae - #10103 - 2005. március 4., péntek - 13:53 - Válasz erre...
"..Magamban felvetettem a kérdést, nem lenne-e jobb abbahagyni ezt az írást, hogy ne legyen minden még nehezebb, mint amilyen. Mert ha megmagyarázhatatlan utakon még azt is kihúzza belőlem, amit nem akartam kimondani, ami nem az én gondolatom volt, ami homályban lappangott bennem, amit a felndulás és a rám többé nem hallgató érzés kapott el, akkor az írás könyörtelen nyomozás, sátáni dolog, s legjobb volna talán, ha kettétörném a végén oly gondosan metszett nádtollat,s a kalamáris tartalmát szétönteném a derviskolostor előtt a kövön, hadd emlékeztessen sötét foltjáőval arra, hogy soha többé ne kezdjek a gonosz szellemeket felébresztő mágiába."

"..Meggémberedett a kezem, mellyel a tollat tartom, a gyertya halkan serceg, és apró szikrákat szór széjjel, a halál ellen védekezik, én pedig a betűk hosszú sorát nézem, a gondolatok céltábláját, s nem tudom, vajon megöltem, avagy életre keltettem őket."

"Meg kellene ölni a múltat, minden egyes nappal, ami kihuny. El kellene törölni, hogy ne fájjon. Könnyebben elviselnénk a napot, ami tart, nem azzal mérnénk, ami nem létezik többé. Így kísértetek ártják magukat az életünkbe, s nincs sem tiszta emlékezés, sem tiszta élet. Fuldokolnak és vitatkoznak szakadatlanul."

"..Nyugtalanít ez a sötétbe vezető átjáró, mág azt a gyászosan kevés bátorságomat is megöli, amit úgy hívnak: m i n d e g y ."
leonae - #10102 - 2005. március 4., péntek - 13:31 - Válasz erre...
"Úgy kezdem ezt az elbeszélést, semmiért, magam vagy más haszna nélkül, abból a szükségérzetből, amely erősebb a haszonnál és értelemnél, hogy feljegyzés maradjon rólam, a magammal folytatott beszélgetés feljegyzett kínja, annak távoli reményében, ha majd a számadást esetleg elvégzik, valami megoldást találnak, ha a tenta nyomát visszahagyom ezen a papíron, amely úgy vár, mint a kihívás."

Így kezdődik.Azt hiszem, már az első mondat jelzi, hogy a könyv stílusa elüt a megszokottól, a megfogalmazása rendkívül igényes és egyedi.
leonae - #10101 - 2005. március 4., péntek - 13:31 - Válasz erre...
"Úgy kezdem ezt az elbeszélést, semmiért, magam vagy más haszna nélkül, abból a szükségérzetből, amely erősebb a haszonnál és értelemnél, hogy feljegyzés maradjon rólam, a magammal folytatott beszélgetés feljegyzett kínja, annak távoli reményében, ha majd a számadást esetleg elvégzik, valami megoldást találnak, ha a tenta nyomát visszahagyom ezen a papíron, amely úgy vár, mint a kihívás."

Így kezdődik.Azt hiszem, már az első mondat jelzi, hogy a könyv stílusa elüt a megszokottól, a megfogalmazása rendkívül igényes és egyedi.
leonae - #10100 - 2005. március 4., péntek - 10:56 - Válasz erre...
oké.sorry.
hát, leírtam, mi van a borítón,-lerövidítve persze:)
és még azt is, hogy melyik az a mondat, amelyben tömörül a történet alapproblémája:"A világ egyszerre relytéllyé vált előttem, és én is a világ előtt, egymással szembe kerültünk, csodálkozva méregetjük, nem ismerjük fel egymást, nem étjük többé egymást."
vannak kedvenc idézeteim, most nencs időm leírni őket, de felteszek majd jópárat.hát remélem ez nem fog eltűnni, mert lusta vagyok mégegyszer begépelni.
juanitaescudo - #9940 - 2005. március 2., szerda - 19:39 - Válasz erre...
Kedves leonae,
Gabort is kertem, hogy ne hasznalja az e-mailemet, igy teged is erre kerlek. Az itt felvetodo kerdesekrol itt szeretnek csevegni. Tehat kerlek, hogy probald meg ujra feltenni a hozzaszolasodat.
Koszonom!
juanitaescudo - #9922 - 2005. március 2., szerda - 17:00 - Válasz erre...
leonae írta (#9912, 2005. március 2., szerda - 14:38):

> > " A perzsa eredetû dervis szó elsõdleges jelentése: küszöb. Átvitt értelemben jelenti azt az embert, aki a lélek káprázatának, az eksztázisnak a küszöbén van."
> > http://www.szinesmailap.hu/utazas/?catalog3_id=1009
>
Es mit irtal?
leonae - #9912 - 2005. március 2., szerda - 14:38 - Válasz erre...
juanitaescudo írta (#9641, 2005. február 28., hétfő - 19:12):
> Tetszenek nekem ezek a gondolatok. Iranal tobbet errol a konyvrol? Nem nagyon talaltam rola semmit, csupan 1-2 utalast, illetve egy valakit aki disszertaciojanak temajaul az ebben fogalalt filozofiai kerdeseket valasztotta.
>
> Erdekes torokorszagi elmeny: kerengo dervisek
> Kulonleges latvany, misztikus hangulat, ahogyan a feher ruhaban levol dervisek a vegtelennek tuno forgo mozgasukkal igyekeznek a revulet fele.
>
> " A perzsa eredetû dervis szó elsõdleges jelentése: küszöb. Átvitt értelemben jelenti azt az embert, aki a lélek káprázatának, az eksztázisnak a küszöbén van."
> http://www.szinesmailap.hu/utazas/?catalog3_id=1009
juanitaescudo - #9643 - 2005. február 28., hétfő - 19:17 - Válasz erre...
"Iranal tobbet"
Irnal tobbet ...
juanitaescudo - #9641 - 2005. február 28., hétfő - 19:12 - Válasz erre...
Tetszenek nekem ezek a gondolatok. Iranal tobbet errol a konyvrol? Nem nagyon talaltam rola semmit, csupan 1-2 utalast, illetve egy valakit aki disszertaciojanak temajaul az ebben fogalalt filozofiai kerdeseket valasztotta.

Erdekes torokorszagi elmeny: kerengo dervisek
Kulonleges latvany, misztikus hangulat, ahogyan a feher ruhaban levol dervisek a vegtelennek tuno forgo mozgasukkal igyekeznek a revulet fele.

" A perzsa eredetû dervis szó elsõdleges jelentése: küszöb. Átvitt értelemben jelenti azt az embert, aki a lélek káprázatának, az eksztázisnak a küszöbén van."
http://www.szinesmailap.hu/utazas/?catalog3_id=1009
leonae - #9626 - 2005. február 28., hétfő - 15:58 - Válasz erre...
Ez az én Bibliám. Minden benne van, amitől egy könyv kiemelkedik a többi közül és igazi alkotássá lesz.Nehéz és néhol unalmasnak tűnhet,de végigolvasva úgy érzed, rengeteget kaptál tőle.A lélek válságait, kétségeit mutatja be, és azt, amikor egy ember először találkozik szembe az igazi világgal.
2020. január 26., vasárnap
Friss fórumtémák »
  Ünnep (95 · Árvai Emil)
  Istenes versek, történetek (60 · Árvai Emil)
  Írj te is verset! (731 · Árvai Emil)
  leszek a muzsad, almajanos (93 · felix44)
  Néhány vers és gondolat (1 · Redfield)
  Kezdő írók könyvkiadása (7 · pisch ferenc)
  SOS FELHÍVÁS!!!! (7 · pisch ferenc)
  Szép gondolatok (71 · Árvai Emil)
  Kérés (19 · almajanos)
  Kedvenc versek (180 · Árvai Emil)
  üzenet (2 · pisch ferenc)
  ŐSI HINDU TÖRTÉNETEK (16 · almajanos)
  A remenytelen szerelem meg mindig tart (661 · Blue)
  Feltűntek valakinek a falak? (3 · rosszcsont)
  Számítógépes kérdések, problémák... (295 · DevilGuy94)
  vmi` (1 · Imrecske)
  Apám halála II. (2 · Felleg)
  Nostradamus-jóslatok (22 · cido)
  kezdő íróknak van e esélye verset, vagy reény (1 · pisch ferenc)
  Reménytelen szerelmek vajon miért van ez (2 · remuszba)
új téma létrehozása...
 
Fórum RSS feedFórum RSS
Biblia »
Biblia Tudsz róla, hogy nálunk megtalálod a Bibliát? Válaszd ki a kívánt könyvet, vagy hajts végre komplex keresést a teljes szövegen.
Copyright © 2001-2004 merengő szerkesztőség · Minden jog fenntartva. · RSS feed
hosted by meselia.hu