Címlap      Fórum   Versek   Galéria    Biblia   Idézetek Rosszcsont Indiánnapló
Keresés »
 
Bejelentkezés
Név:
Jelszó:
    
» Elfelejtetted a jelszavad?
» Regisztráció
 
Tartalom
  Gondolatok
  Fórum
  Versek
  Galéria
  Biblia
» Idézetek
  Rosszcsont naplója
  Indiánnapló
  Keresés
  Linkgyűjtemény
  Közvélemény
  Alkotók
  Regisztráció
  Jelszóküldés
  Impresszum
  Bannercsere
 
  RSS feed Tartalom RSS
  Fórum RSS feedFórum RSS
Idézetek »
A mítoszt nem szabad közelről nézni. Úgy túlságosan egyszerűnek, sőt primitívnek látszik? A mítosz se nem igaz, se nem hazugság. Aki a kicentizett valóság felől közelít, nyomban pofára esik.

[...]

A mítoszok persze elképesztően hasonlítanak egymáshoz, a Hős mindig a világ ellenére lesz hőssé. Kell az újabb, meg újabb bizonyíték, hogy az ember nem egy racionális kis güzü, aki felkel, felöltözik, kimegy, melózik, és párzik. Majd meghal és berakják koporsóstól a földbe. A Hős nem alkuszik, nem áll be a sorba. Legyint a pénzre, előre érzi az idők szagát, a szavai elsöprik a kételyeket és tudja, mit miért csinál. Hite van, hite egy szétesett világban, amikor körülötte mindenki kufár, vagy olcsó kis kurva. A hős eligazodik a világban, fölismeri, ki a hal, ki a penge. Ki az, aki csak úszik az árral, és olyan mindegy neki, hogy ezernyolcszáznegyvennyolcat vagy ezerkilencszáznyolcvanhatot írnak... A körülmények betápláltak valamit a fejébe, s ha beszélne, akkor is csak tátog, bambán meredve maga elé? Bezzeg a pengék, akik belehasítanak a dolgok közepébe, a lényegre vágyva... Csontig hatolnak, metszenek, ők megmutatják, mi rejtőzik a kor bőre alatt... Belőlük lesz a Hős, aki átértékelhet mindent, szembeköpheti a közízlést, és fölmagasztosíthatja azt, amitől másnak jó ha hányingere támad. Fölemelheti a legócskább közösülést, és a testek misztikus egyesülésévé változtathatja. Amikor a korpuszok fölszikráznak és energiát cserélnek...
(Ómolnár Miklós: R. B. Kapitány, avagy pengék és halak)
Enveco Free Stat

Teremtés könyve

Kezdetben teremtette Isten a mennyet és a földet. A föld még kietlen és puszta volt, a mélység fölött sötétség volt, de Isten Lelke lebegett a vizek fölött. Akkor ezt mondta Isten: Legyen világosság! És lett világosság. Látta Isten, hogy a világosság jó, elválasztotta tehát Isten a világosságot a sötétségtől.FÓRUM: Teremtés könyve

a témát indította: rozmar, 2005.01.31. 14:56 - 28 üzenet

főtéma: Idézetek

Seszter - #7570 - 2005. február 4., péntek - 16:49 - Válasz erre...
Ábrahámnak, Izsáknak és Jákoban "különbejáratú Istenük volt? Ilyen nincs. Mindenkinek egy Istene van.
Ha igaz az, amit mondassz, hogy a halál után nincs élet, akkor szerinted hova kerül az a sok lélek? Mert hát valahová be kell őket nyomorgatni. A pokolba? A mennybe? Nem tom, de a lélekvándorlás alátámasztott,nem lehet kitaláció, a menny és pokol létezése nem. Valószínű, hogy nem is fogják tudni. Bár igaz, hogy ne csak azt hidd el amit látsz. Mint amikor Tamás Nem hitta el, hogy a feltámadt Krisztust látja. (Tamás volt ugye? Vagy Péter?)
Biztos emlékszel,mondtam már neked, hogy bűn nem létezik, mert minden, csak egy tapasztalatszerzés. Isten nem büntet, nem kivételezik, hogy valaki a pokolra jut,valaki meg a mennybe. Persze, erre azt mondod, hogy bűnei alapján válogat és ítélkezik. De Isten nagyon jól tudja,hogy épp eléggé büntet maga az élt is. Ha valakinek keresztbe teszel, tehát olyat teszel,ami a másik akarata ellen van és azzal ártassz neki, azt nagyon keményen visszakapod. Természeetesen ezt a "rendszert" Isten alkotta így, de csak az életed során bűnhődsz,meg addi amíg az újjászületégis itt van a lelked.
Isten örökkévaló. Ne mond azt,hogy az én Istenem. Ugyanabban a Teremtőben hiszek mint te,csak a tanítás az, ami nem egyezik.
"Akié a Fiú, azé az élet. Akiben nincs meg a Fiú, az élet sincs meg abban."Szerintem itt a Fiú a hitet szimbolizálja. Mi a véleményed?
rozmar - #7557 - 2005. február 4., péntek - 10:47 - Válasz erre...
Az a kérdés, hogy melyik IstenrQl beszélgetünk, mert én az Ábrahám, Izsák, Jákob IstenérQl beszélek. P soha nem beszélt lélekvándorlásról, mert azt mondja: "elvégzett dolog, hogy az emberek egyszer meghaljanak, azután az ítélet következik." Szerintem a lélekvándorlást azért találták ki, hogy az emberek teóriát gyártsanak a tetteik következményeire, megideologizálják a bqneiket. Pedig csak a pokol az, ahová az ember a bqnei következményeiként kerül, feltéve, ha meg nem bánja azokat és bocsánatot nem kér IstentQl. A tékozló fiú példázatát biztosan ismered. Próbáld szívvel olvasni a Bibliát és ne aggyal, és vonatkoztasd a te személyes életedre, nézd meg a gyümölcsöket és hozz tudatos döntést. Kell neked Jézus Krisztus, vagy nem, s hozz életre szóló döntést és elkötelezést a te Istened vagy az Örökkévaló Isten között. Akié a Fiú, azé az élet. Akiben nincs meg a Fiú, az élet sincs meg abban.
Seszter - #7473 - 2005. február 3., csütörtök - 16:30 - Válasz erre...
Akik a lélekvéndorlást tanítják, azok a biblia alapján tanítanak. Mi mind Istentől származunk. Mindannyian egy eséllyel indultunk. Csepp vagyunk a tengerből. Isten nem hibáztat minket semmiért. Tudja,ha valami olyat teszünk, ami a másik ellen való, akkor a sors úgyis megbüntet mnket. Úgyis tanulunk belőle. Ez az élet lényege. Az élet tanít, nem Isten. Isten az életet adta, ami tanít. Amúgy én nem választanám a beletörődést. Nem élhet úgy az ember, hogy hát nekem ezt a sorsot szánta azIsten, akkor én nem is teszek ellene,vagy érte semmit...
rozmar - #7425 - 2005. február 2., szerda - 19:21 - Válasz erre...
Viszont, ha a Bibliából indulunk ki, nem a lélekvándorlásból (ezért mondtam, hogy nem lehet egyszerre két úrnak szolgálni): "Aki az Istentől született, az nem cselekszik bűnt, mert az ő magja van benne, és nem vétkezhet, mert az Istentől született". Ennek az alapja nem a tiltás, hanem az új élet. Ez olyan, mint ahogy egy csecsemQ nem tud ugrálni, az új ember nem tud gonoszt elkövetni, nem tud ilyen módon tapasztalatot szerezni, és nem is akar, mert nem vágyik rá. Ajánlom olvasásra a János 1. levelét, ezzel a témával foglalkozik. Azt kell szerintem mérlegelni azzal kapcsolatban, hogy a lélekvándorlást választom-e vagy Isten Igéjét, hogy szükségem van-e szeretetre, gyógyulásra, stb. vagy pedig csak békességre, megnyugvásra, beletörQdésre. Igazság nélkül szerintem nincs békesség, bármennyire szeretnék is az emberek.
Seszter - #7390 - 2005. február 2., szerda - 13:10 - Válasz erre...
"Így lesz erQtlen a bqn teste."
Szerintem olyan nem létezik, hogy bűn, mert ha a lélekvándorlásból indulunk ki, akkor minden életünk során tapasztalnunk kell, hogy lelkünk fejlődhessen. Tehát valamely cselekedet, amelyet bűnnek nevezünk (lopás,hazugság,akár gyilkossá) csak egy tapasztalatszerzés. Ha nem tapasztaljuk meg, akkor nem hagy minket nyugodni, az idők végezetéig kíváncsiak leszünk, és byomasztani fog a gondolat, hogy milyel lehet?. Ez olyan, mint amikor a kisgyereket megverik otthon azért, mert mondjuk el akarta venni a testvére játékát Lehet, hogy ő soha nem fogja megtudni, hogy miért nem szabad, mert nem magyarázták el neki. Ezért van az, hogy amit tiltanak, azt az ember annál inkább meg akarja tenni. Szóval a gyilkosság is csak egy tapasztalatszerzés. Az már egy másik dolog, hogy azt keményen visszakapja az élettől.
rozmar - #7387 - 2005. február 2., szerda - 12:06 - Válasz erre...
Így van, ez pedig az óember, azaz az a természet, amit apánktól, anyánktól örököltünk. Ezért kell újonnan születnünk víz és Szent Lélek által, romolhatatlan magból. Így lesz erQtlen a bqn teste.
Seszter - #7364 - 2005. február 2., szerda - 10:33 - Válasz erre...
"senki nem mehet az Atyához, csak én általam".
Ebben a példabeszédben Jézus az igét, a tanítást, a bölcsességet, és a hitet szímbolizálja. Persze, hogy anélkül nem találod meg Istent. Az úgy értelmetlen lenne, hogy egy emberen, vagy istenen, vagy félistenen keresztül találnád meg istent. Nem! Isten előtt nincs más akadály mint saját magunk. És azt a legnehezebb legyőzni.
rozmar - #7363 - 2005. február 2., szerda - 10:09 - Válasz erre...
Annyit tudok mondani, hogy - ha jól emlékszem - a János 14-ben az van, hogy "senki nem mehet az Atyához, csak én általam". Itt úgy gondolom, hogy a "csak" nagyon is hangsúlyos. Két ura nem lehet az embernek, mert vagy az egyiket szereti és a másikat megveti, vagy fordítva.
(Talán) a János 17-ben Jézus azért imádkozik: én Pbennük és te énbennem. Eszerint bennünk van Isten, de ez nem automatikus, JÉzus imádkozott ezért. Egy másik helyen is az van, (talán az Ap.Csel 20-ban) hogy "lakozom bennük és közöttük járok". A korintusi levélben ez áll:"Mi pedig nem a világ lelkét kaptuk, hanem az Istenből való Lelket, hogy megismerjük mindazt, amit Isten ajándékozott nekünk." Tehát vennünk kell "IstenbQl való Lelket", másképp magunkbannem találjuk meg Istent. Én így gondolom.
Seszter - #7299 - 2005. február 1., kedd - 15:33 - Válasz erre...
Köszi az idézetet. Tényleg nagyon találó és szép is. Azzal nem értettem egyet (ha nem haragszol meg), hogy "De hidd el, az Atyához egy út vezet: Jézus Krisztus, más dolgok inkább eltávolítanak tQle." Akkor kérdezem én. Hogy kerülsz közel Istenhez Krisztus által? Mert szerintem magadban kell keresned, és ha erős a hited, megtalálod.
rozmar - #7284 - 2005. február 1., kedd - 13:53 - Válasz erre...
Helló Seszter! A Shakespeare-idézet a következő: "-Úgy hát adj kegyelmet neki, zsidó. -És mi kényszeríthet erre? Mondd meg nekem! -A kegyelem lényege nem a kényszer. Úgy fakad, mint csöndes eső a mennyből a lenti földre. És kétszeresen áldott: megáldja azt, ki adja, és azt is, ki kapja. A királyok szívében tartja trónját, és az Istennek magának tartozéka. S a földi hatalom akkor legistenibb, ha fékje a kegyelem." Szerintem nagyon találó és igaz. Egyébként mi az, amiben nem értesz egyet?
Seszter - #7167 - 2005. január 31., hétfő - 17:14 - Válasz erre...
Én nem vagyok katolikus. Vagyishát papírforma szerint igen, de áttérek. Már rég máshogy vélekedem a vallási dolgokról, úgyh nem esett rosszul. Nem mindenben értek egyet, úgyh remélem folytatjuk. Akkor holnap. Hali!
rozmar - #7165 - 2005. január 31., hétfő - 17:10 - Válasz erre...
Az nekem is rosszul esett volna, ha katolikusként fehérre meszelt sírnak neveznek. Úgy gondolom, hogy közöttük is vannak nikodémusok, akik, ha a sok rossz közül képesek kiválogatni a jót és hinni benne, bekerülnek az Élet könyvébe. Szurkolok nekik. Most ezzel nem akarok beképzeltnek látszani, mintha nálam már örökre lezárt ügy lenne, hogy a jó oldalon állok. Pszintén remélem, hogy így lesz, magamnak is szurkolok. De hidd el, az Atyához egy út vezet: Jézus Krisztus, más dolgok inkább eltávolítanak tQle.
Holnap küldöm az idézetet, üdv.
Seszter - #7161 - 2005. január 31., hétfő - 17:03 - Válasz erre...
Hát igen. Kívül tisztának és ékesnek látszik, de belül halott, és értelmetlen.
med - #7158 - 2005. január 31., hétfő - 16:59 - Válasz erre...
"Feher"-re?
Seszter - #7155 - 2005. január 31., hétfő - 16:55 - Válasz erre...
Valóban igaz a hasonlat, én is ismerem: Fehérre meszelt sírok.
rozmar - #7152 - 2005. január 31., hétfő - 16:51 - Válasz erre...
Helló, tsabee! Én is fontosnak tartom, hogy az ember hallgassa rendszeresen az Igét, de ez csak akkor ér valamit, ha elQtte új szívet kapott IstentQl, mert akkor a hallott Igét meg is tudja cselekedni. És fontos, hogy ne legyünk feledékeny hallgatók. Nekem is felüdülést jelent, ha elmehetek istentiszteletre, viszont az nem lenne jó - amit sajnos a katolikus templomban gyakran láttam -, hogy meszelt sírok módjára élnek az emberek, és azt szeretnék, ha követnék Qket, részt vennének az egyházi életükben. Ezért nem tartom jó megoldásnak, ha a fiatalokat arra akarják rávenni, hogy menjenek a misére. De én nem akarok senkit megítélni, mert Isten a szívek vizsgálója, Q ismer minket. De én is dobbantottam onnan, mert tapasztaltam "fura" dolgokat. Természetesen, ahogy te is említetted: nem feltétlenül az a lényeg, hogy ki hova jár, hanem az, hogy higgyen a Megváltójában.
Seszter - #7137 - 2005. január 31., hétfő - 16:39 - Válasz erre...
Ez tetszett. Egyel nem értek egyet. Nem csak hallásból lehet hit. Olvashatod pl. Én azt tettem. Meg a kedvesemmel szoktam ilyenekről sokat dumcsizni. Nem tom, de én egy nehéz nap után meditálni szoktam. Az a legjobb, legmegnyugtatóbb dolog a világon. És közel, nagyon közel kerülök olyankor A Jó Istenhez.
Seszter - #7132 - 2005. január 31., hétfő - 16:34 - Válasz erre...
Láttam a filmet nekem is tetszett. Shakespeare-t meg imádom. Örülnék, ha elküldenéd.
tsabee - #7131 - 2005. január 31., hétfő - 16:33 - Válasz erre...
Én nem katalikus vagyok, hanem református. És -bár a reformátusok is (nevükkel ellentétbe)-a katalikusok elég begyöpösödtek. A karizmatikus vonulatokat én nem igen taroma magaménak, a kettő között vagyok.

"Hidd el, ahhoz, hogy közelebb kerülj Istenhez, nem kell eljárni templomba"
Erre hadd, monjak egy általános választ, és az én véleményemet:
1. azt hiszem így van: hit hallásból van, hallás pedig Isten igéje által. És hallani az igét csak templomba, vagy valamilyen gyülekezetben lehet.
2. Számomra nincs megnyugtatóbb, és több erőt adó, amikor egy nehéz hét után, vasárnap elmegyek templomba, és 1 órát megpihenek.

Nekem rengeteg problámám van a katalikusokkal, igen túlhaladt az idő a dogmákon. És Jézus se dogmákat adott, hanem 1 parancsot: szeressétek egymást,és az Urat. Kész. nem azt, hogy mondj 3 miatyánkot stb. Viszont szerintem a karizmatikus gyülik meg túlságosan átcsapnak a másik oldalra.
De a lényeg- bárhová tartozol: ha eltudod mondani, Jézus az én megváltóm, akkor jó úton vagy.

Ennyi.
rozmar - #7128 - 2005. január 31., hétfő - 16:30 - Válasz erre...
Azért, mert Isten úgy szerette ezt a világot, hogy az Q Fiát adta érte, hogy aki hisz benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen. A szeretet miatt van kegyelem és az örök élet. Tehát nem a kegyelem a lényeg, hanem az, hogy a megigazulás az Isten Fiába vetett hit által van, kegyelembQl, nem pedig cselekedetekbQl, mert az emberek akkor beképzeltté, felfújt hólyaggá válnának, tanítóknak, mestereknek neveznék magukat. A kegyelem azt jelenti, hogy nem teszünk érte semmit, hogy Isten fiai legyünk, hanem elhisszük, hogy ez az Q terve a mi életünkben. Lehet, hogy magasröptqnek találod, hirtelen néhány sorba be akarom sqríteni mindazt, amit egyébként nem lehet. Láttad Az arcnélküli embert? Mel Gibson benne a fQszereplQ (Q is rendezte), aki egy nagyon jó fej tanárt alakít. P idézi Shakespeare-t a kegyelemrQl. Fantasztikus. Ha gondolod, holnapra elküldöm neked, de fejbQl nem tudom. Aztán, ha van kedved, cseveghetünk...
Seszter - #7107 - 2005. január 31., hétfő - 16:14 - Válasz erre...
Értem. De miért a kegyelem a lényeg? szerintem nem. Isten megmutatja az utat, mely elvezet minket célunkhoz, a végső megértéshez. Ez a mantra.
rozmar - #7103 - 2005. január 31., hétfő - 16:11 - Válasz erre...
Igen, ezt a problémát emberi szinten nem lehet megoldani. Szerintem is így van: ha Isten nem érinti meg az emberek szívét, nincs mit tenni. De ez csak akkor lehetséges, ha az igazság elé, sQt mellé sem helyezünk olyat (és nem is hirdetünk és nem is teszünk olyat), ami az Igével ellentétes. Az nagyon gáz, hogy valakitQl olyat akarok követelni, hogy tartsa meg, amit én magam sem tartok meg. Az egész lényege a kegyelem, nem pedig a törvény megtartatása. Remélem, érted.
Seszter - #7101 - 2005. január 31., hétfő - 15:57 - Válasz erre...
Én már elkezdtem. Az iskolámban például már a tanácsomat kérték, hogy mit javaslok, hogyan lehetne becsalogatni a fiatalokat misére. Természetesen segítek nekik, de nem tartom jó 5letnek, mert túl sok időbe telne amire megoldanák, talán meg sem oldanák. De ha még is, akkor az öregek megbotránkoznának, hogy végea régi szenvedős miséknek. Szánalmas. Hidd el, ahhoz, hogy közelebb kerülj Istenhez, nem kell eljárni templomba. Isten itt kell hogy éljen a szívedben. Ha nincs ott, a templomban sem találod meg.
rozmar - #7099 - 2005. január 31., hétfő - 15:50 - Válasz erre...
Jártam én is ebben a cipQben. Gondold meg jól, hogy mit szeretnél, nekem elég nagy harcaim voltak, de ez számomra mindent megért. Többen elfordultak tQlem, akikkel addig "édes bizalomban" jártunk a templomba. Viszont az igazság annyira megérintette a szívemet, annyira megtapasztaltam Isten hozzám való jóságát, hogy úgy éreztem: nem mondhatok nemet a bibliai igazságokra. És ez tényleg kiveri a biztosítékot az olyan embereknél, akiknek nem áll érdekében, hogy bizonyos tények legyenek elfogadva bizonyos tradicionális szokások helyett, ami mindent felborítana és a vaj elolvadna...
Biztosan hallottál a Luther-filmrQl. Nagyon jó, ajánlom.
Seszter - #7088 - 2005. január 31., hétfő - 15:28 - Válasz erre...
Szia! én meg azért gondoltam, hogy nekem szól, mert olvastad a verseim, és vannak benne bibliai utalások. Bár nem tom, melyikben mert még sajnos nincs kint mind..:-) Mindegy!
Szeretem a bibliát olvasgatni. Az egyetlen ami zavar, hogy a papok állatira félreértelmezték az egászet. Én katolikus suliba járok, de nem vagyok rá büszke. Nem hiszek a tanításaikban. Át fogok térni.
2020. szeptember 27., vasárnap
Friss fórumtémák »
  Ünnep (95 · Árvai Emil)
  Istenes versek, történetek (60 · Árvai Emil)
  Írj te is verset! (731 · Árvai Emil)
  leszek a muzsad, almajanos (93 · felix44)
  Néhány vers és gondolat (1 · Redfield)
  Kezdő írók könyvkiadása (7 · pisch ferenc)
  SOS FELHÍVÁS!!!! (7 · pisch ferenc)
  Szép gondolatok (71 · Árvai Emil)
  Kérés (19 · almajanos)
  Kedvenc versek (180 · Árvai Emil)
  üzenet (2 · pisch ferenc)
  ŐSI HINDU TÖRTÉNETEK (16 · almajanos)
  A remenytelen szerelem meg mindig tart (661 · Blue)
  Feltűntek valakinek a falak? (3 · rosszcsont)
  Számítógépes kérdések, problémák... (295 · DevilGuy94)
  vmi` (1 · Imrecske)
  Apám halála II. (2 · Felleg)
  Nostradamus-jóslatok (22 · cido)
  kezdő íróknak van e esélye verset, vagy reény (1 · pisch ferenc)
  Reménytelen szerelmek vajon miért van ez (2 · remuszba)
új téma létrehozása...
 
Fórum RSS feedFórum RSS
Biblia »
Biblia Tudsz róla, hogy nálunk megtalálod a Bibliát? Válaszd ki a kívánt könyvet, vagy hajts végre komplex keresést a teljes szövegen.
Copyright © 2001-2004 merengő szerkesztőség · Minden jog fenntartva. · RSS feed
hosted by meselia.hu