Címlap      Fórum   Versek   Galéria    Biblia   Idézetek Rosszcsont Indiánnapló
Keresés »
 
Bejelentkezés
Név:
Jelszó:
    
» Elfelejtetted a jelszavad?
» Regisztráció
 
Tartalom
  Gondolatok
» Fórum
  Versek
  Galéria
  Biblia
  Idézetek
  Rosszcsont naplója
  Indiánnapló
  Keresés
  Linkgyűjtemény
  Közvélemény
  Alkotók
  Regisztráció
  Jelszóküldés
  Impresszum
  Bannercsere
 
  RSS feed Tartalom RSS
  Fórum RSS feedFórum RSS
Idézetek »
Vajon miért járnak az emberek moziba? Mi csalogatja őket egy sötét terembe, ahol két órán át egy vászonra vetített árnyjátékot figyelnek? Szórakozni akarnak? Egyfajta kábulatra vágynak? Bizony, mennyi szórakoztató tröszt és konszern működtet mozit, televíziót és sok egyéb látványosságot világszerte. De nem ebből kell kiindulni, hanem a film elvi lényegéből, mely a világ birtokbavételének és megértésének igényével áll kapcsolatban. Úgy gondolom, általában azért jár az ember moziba, hogy ráleljen az eltűnt, az elvesztegetett vagy a még birtokba nem vett időre, hogy élettapasztalatot szerezzen, mivel a film minden más művészetnél inkább bővíti, gazdagítja, illetve náluk tényszerűbb módon koncentrálja az emberi tapasztalatot. Sőt, nemcsak gazdagítja, hanem, fogalmazzunk így, jelentős mértékben ki is egészíti. Ez jelenti a film valódi erejét, és nem a "filmcsillagok", a kalandok és a szórakoztatás. Az igazi film nézője nem is annyira néző, mint inkább tanú.

És vajon mi a filmrendező munkájának lényege? Feltételesen az idő megformálásaként határozható meg. A szobrászhoz hasonlóan, ki a jövőbéli tárgy formáját már belülről érezve fog hozzá a márványtömb megformálásához, hogy azután eltávolítson mindent, ami fölösleges, a filmművész is az élettények hatalmas és tagolatlan összességének birtokában faragja le "az idő tömbjéből" és dobja el mindazt, mi fölösleges, csak a készülő műhöz szükséges, a filmes ábrázolás révén értelmet kapó elemeket hagyja. Az alkotói szelekció ezen aktusa valamennyi művészeti ág sajátja.
(Andrej Tarkovszkij: A megörökített idő)
Enveco Free Stat

FÓRUM: Apám halála II.

a témát indította: Gareli, 2010.01.28. 12:02 - 2 üzenet

főtéma: Gondolatok

Felleg - #24598 - 2010. február 14., vasárnap - 08:29 - Válasz erre...
Kedves Gareli!

Szeretném a figyelmedbe ajánlani a Gyászportált:

http://gyaszportal.hu/

Felleg
Gareli - #24561 - 2010. január 28., csütörtök - 12:02 - Válasz erre...
Lassan hat éve már, hogy itt hagyott minket, az érzés viszont mit sem változik. Az a torokszorongató, mély és jóvátehetetlen fájdalom nem akar enyhülni.
Emlékszem a halála előtti napra, estére. Alighogy hazajöttünk tőle a kórházból már telefonáltam, mi van vele. A vacsoraasztalnál iszonyatos lelkifurdalás gyötört, hogy én képes vagyok itt enni, miközben Ő...
Ki is fordult az étel a számból. Vissza akartam menni hozzá, de a férjem lebeszélt, ne zavarjuk most, majd reggel bemegyünk. Az éjszakám ahhoz hasonlítható, mint amikor valaki delíriumban van. Néha magamhoz tértem, felriadtam, mindig csak őt láttam a kórházi ágyán levegő után kapkodva. Egyszerűen nem akartam elhinni. Az én nagy, erős, legyőzhetetlen, egyetlen apám... fel sem bír állni. Nincs levegő. A rák elszívja tőle.
Reggel fáradtan ébredtem és mentem a testvéremért, menjünk befelé a kórházba. Nyári szünet lévén a gyerekeinket is vittük.
Mikor odaértünk, éppen vizit volt, nem lehetett bemenni.
A vizitnek vége, bement a tesóm, míg mi kint maradtunk a gyerekekkel.
Egyszer sírva rohan kifelé! Mi a baj?- kiabáltam, de a választ nem várva szaladtam a kórterembe, otthagyva mindenkit. Az ajtó zárva, mennék, de nem nyílik. Próbálom benyomni, ránehezedek, de belülről még jobban nyomják rám. Ekkor bedühödtem! Elkezdtem dörömbölni, hogy nyissák ki, mert az én Apám haldoklik odabenn és nekünk jár annyi, hogy az utolsó pillanataiban ne idegenek vegyék körül. Körülöttem rengeteg ember nézte végig a "vajúdásomat", de akkor nem érdekelt. Végül nagy nehezen beengedtek. Apun már akkor rajta volt az EEG, ami az agyi aktivitását ellenőrzi. A görbék elsimultak és ezzel egyidejűleg kitörtem, hogy nem elég,hogy le sem sz-ták, amíg bent, volt de még be sem engedtek hozzá. Kiabáltam orvossal, nővérrel, mindenkivel. Teljesen kivetkőztem magamból, mert nem tudtam, ma sem tudom megérteni, miért nekik kellett, idegeneknek, ott lenni mellette, miért nem lehettem én vele?
Azóta értek egyet azzal a mondással, hogy: " Aki sokáig akar élni nem menjen orvoshoz. " Nagyon haragszom rájuk, nem azért, amiért meghalt, hanem ahogyan meghalt. Mert meghalhatott volna előző éjszaka is, de Ő minket várt. Pontosan azért, hogy ne legyen egyedül.
2018. szeptember 20., csütörtök
Friss fórumtémák »
  Írj te is verset! (729 · Árvai Emil)
  Ünnep (94 · Árvai Emil)
  leszek a muzsad, almajanos (93 · felix44)
  Istenes versek, történetek (59 · Árvai Emil)
  Néhány vers és gondolat (1 · Redfield)
  Kezdő írók könyvkiadása (7 · pisch ferenc)
  SOS FELHÍVÁS!!!! (7 · pisch ferenc)
  Szép gondolatok (71 · Árvai Emil)
  Kérés (19 · almajanos)
  Kedvenc versek (180 · Árvai Emil)
  üzenet (2 · pisch ferenc)
  ŐSI HINDU TÖRTÉNETEK (16 · almajanos)
  A remenytelen szerelem meg mindig tart (661 · Blue)
  Feltűntek valakinek a falak? (3 · rosszcsont)
  Számítógépes kérdések, problémák... (295 · DevilGuy94)
  vmi` (1 · Imrecske)
  Apám halála II. (2 · Felleg)
  Nostradamus-jóslatok (22 · cido)
  kezdő íróknak van e esélye verset, vagy reény (1 · pisch ferenc)
  Reménytelen szerelmek vajon miért van ez (2 · remuszba)
új téma létrehozása...
 
Fórum RSS feedFórum RSS
Copyright © 2001-2004 merengő szerkesztőség · Minden jog fenntartva. · RSS feed
hosted by meselia.hu