Gondolatok  Fórum   Versek   Galéria    Biblia   Idézetek Rosszcsont Indiánnapló
Keresés »
 
Bejelentkezés
Név:
Jelszó:
    
» Elfelejtetted a jelszavad?
» Regisztráció
 
Tartalom
» Gondolatok
  Fórum
  Versek
  Galéria
  Biblia
  Idézetek
  Rosszcsont naplója
  Indiánnapló
  Keresés
  Linkgyűjtemény
  Közvélemény
  Alkotók
  Regisztráció
  Jelszóküldés
  Impresszum
  Bannercsere
 
  RSS feed Tartalom RSS
  Fórum RSS feedFórum RSS
Idézetek »
A felnőtt lét természetesen magával hoz egyfajta nyitottságot. Felelőségteljesebbek és figyelmesebbek leszünk családunkkal, közösségünkkel szemben, azzal a világgal szemben, amelyben élünk. Felfedezzük, mennyire fontos, hogy tisztán lássunk, és mély vágyat érzünk, hogy beteljesítsük azt, ami miatt e világra jöttünk. Az érettséggel akaratlanul is elmélkedőbbé válunk. Belső késztetést érzünk arra, hogy gondolkodjunk, visszagondoljunk életünkre, szívünkre hallgassunk.
(Jack Kornfield)
Enveco Free Stat

Star Wars III

Gaba · 2005. május 22., vasárnap - 14:36 · fórum » 20

Anakin SkywalkerPénteken néztem meg a filmet, eredeti hanggal. Nagyon látványos volt! Valószínűleg dedikált, nagyon tehetséges csapatok dolgozták ki az egyes helyszínek látványvilágát, élőlényeit, hangulatát. A film gyönyörű és teljesen lenyűgöző! Csomó ötlet, elevenség.

A színészek remekül játsszák a szerepüket, Christensen és McGregor is csodálatos, egyedül Samuel L. Jackson borzalmas. Yoda a korábbi részek után újra a régi, és tökéletes, egyértelműen a kedvenc karakterem. A Palpatine kancellárt alakító Ian McDiarmid is jól játszik (miközben a forgatókönyv diktálta karaktere túl gyenge, időnként már szánalmas bohócba megy át).

És mi az, ami nem volt annyira jó? Az apró hülyeségekkel nem szeretnék foglalkozni. (Minek erőltetni például azt a bénaságot, hogy Yoda összehaverkodik Chewbaccával? Meg hogy pár centire az izzó lávától tök lazán ugrálnak a srácok? Ésatöbbi.) Az sem zavar, amit a végén többen is mondtak, hogy nem volt sok újdonság a filmben, pontosan tudtuk, mi fog történni, csak helyére kerül a hiányzó láncszem. Egy nagy műnél nem zavar, hogy kívülről fújom, hiszen újra meg újra át akarom élni.

De akkor mi is a bajom ezzel a filmmel? Lukács György fantasztikus ötletekkel rendelkezik, és olyan gazdag képzeletvilága, amellyel gyakorlatilag vallást alapított (hozott spanyolviaszból, persze). Magával ragadó, lelkesítő, fantasztikus. Eddig tökéletes is lenne. De bárcsak megírta volna valaki helyette a párbeszédeket, kidolgozta volna helyette a dramaturgiát! Valaki olyan, aki tudja mi a jó a görög drámákban, aki beleborzong, ahogy Shakespeare szövi a történeteit, de legalább a Dűnét olvasta már...

De miért is említem a Dűnét? A rendező szeret abban tetszelegni, hogy "nagyszabású, epikus művet" készített. Kínos, mert mindannyian érezzük, milyen izzadtságszagú ez az egész rémült kísérlet, hogy két óra alatt a galaxis minden fontos eseménye végbemenjen. Mindent szájbarágósan eljátszanak, mint egy középkori színi társulat, akik mindent szépen előadnak.

A kétségbeesett igyekvést jól mutatják az olyan apróságok, ahogy egy perc alatt eljátsszák, amint Palpatine császár lesz, a köztársaságból birodalom, miközben a nagy, erős, legyőzhetetlennek bemutatott dzsedájokat sec-perc alatt elintézik, Anakin szinte rohanás közben kapja a Darth Vader nevet, és a véderi ruha a maga tökéletes, végleges kidolgozottságában egyből rákerül a lávafolyó partjáról összeszedett, szenesre égett testre. Itt, kérem, mindent bemutatnak, mindent szépen követhetünk, lehet tenni a pipákat, minden megtörtént, megvan a jegyzőkönyv, tételesen megfelel a kiírásnak. A legfájóbb persze Anakin teljes fordulatának tökéletes lélektani megalapozatlansága, ebben is egyetértek Tóta úrral. Legalább őrült volna meg, vagy tört volna az életére, a gyereke életére a Jedi tanács, vagy valami. De hogy egy buta hazugság elég neki ahhoz, hogy mint egy kiskutya szaladjon gyerekeket gyilkolni? Na, ne, ilyen még a végletekig egyszerűsített amerikai lélekábrázolásba sem fér bele.

Peter Jackson mennyivel jobban ért a kidolgozáshoz! Miközben korábbi filmjeiből tudjuk, hogy saját ötletei azért nem annyira eget verők. Lehet, hogy nekik kellene együtt dolgozniuk? Mester és tanítvány. Gyuri bátyám ül a verandán, időnként szippant egyet illatos pipájából - ami rendre kialszik, de újra meg újra meggyújtja -, közben a messzi távolba réved, és suttogó hangon mesél távoli világokról, különös lényekről, miközben a mi Petink lesi minden szavát, gondosan jegyzetel, korrigál, szerkeszt, és mikor az öreg befejezte a mondandóját, ő máris csillogó szemmel szalad, és mindent kidolgoz, végrehajt, megvalósít, kioszt, és mire Gyuri bá odaér, már csak a "különleges hatásokat" kell együtt csiszolgatniuk. Gyümölcsöző csapat lehetne, ketten együtt úgy meghódíthatnák a világot, mint maga a Sith.

Minden hibája ellenére a film mégiscsak jó, gyerekkori mesevilágunk újra feléled, a látvány magával ragad, és felejthetetlen jeleneteket élhetünk át. Talán az eddigi legjobb rész a sorozatból. Mindenképpen meg kell nézni.FÓRUM: Star Wars III

a témát indította: tsabee, 2005.05.23. 13:47 - 20 üzenet

főtéma: Gondolatok

atrelio - #12954 - 2005. június 5., vasárnap - 22:55 - Válasz erre...
csend írta (#12952, 2005. június 5., vasárnap - 20:53):
> sekélyen vagy abszurd ? hát van ilyen.
> én egyszerűen beültem és élveztem a filmet.
Rendben, beismerem, én is élveztem a filmet. :) Ettől függetlenül hiányérzetem van, mert egy nagyszerű karakter (Vader) egyszerűen lebeg a semmiben. És nem az Erő miatt...

Lucas végleg kihagyta a ziccert - a vaderi mondat végét már ismertük (IV-VI. ep.), de a mondat elejét nem sikerült hitelesen megfogalmazni. Szerintem.
csend - #12952 - 2005. június 5., vasárnap - 20:53 - Válasz erre...
atrelio írta (#12939, 2005. június 5., vasárnap - 16:45):
> csend írta (#12890, 2005. június 4., szombat - 18:00):
> > a lényeget a miértet lehagytad.
> > miért állt át? mert meg akarta menteni a szerelmét a haláltol...
> A haláltól? Úgy érted, egy _elképzelt_, álmodott haláltól... nem ugyanaz (ráadásul épp ő hozza rá ezt a halált). Nem lenne ez rossz katalizátor, de a filmen ábrázolt módon sekélyesen abszurd pl. Windu megölése vagy a gyermekek lemészárolása... szerelemből. Én legalábbis nem tudom értelmezni ebben a formában.
>
>
> > no és az ominózus harci jelenet mester és tanítvány közt azon a láva >bolygón ( pl láva "vízesés" lélegzetelállítóan szép! )
> Ez tény, a látvánnyal nem is volt senkinek sem baja. :)

nem azt mondtam, hogy helyesen cselekedett -számára így volt jó- hanem azt hogy lemaradt a miért.
sekélyen vagy abszurd ? hát van ilyen.
én egyszerűen beültem és élveztem a filmet.
atrelio - #12939 - 2005. június 5., vasárnap - 16:45 - Válasz erre...
csend írta (#12890, 2005. június 4., szombat - 18:00):
> a lényeget a miértet lehagytad.
> miért állt át? mert meg akarta menteni a szerelmét a haláltol...
A haláltól? Úgy érted, egy _elképzelt_, álmodott haláltól... nem ugyanaz (ráadásul épp ő hozza rá ezt a halált). Nem lenne ez rossz katalizátor, de a filmen ábrázolt módon sekélyesen abszurd pl. Windu megölése vagy a gyermekek lemészárolása... szerelemből. Én legalábbis nem tudom értelmezni ebben a formában.


> no és az ominózus harci jelenet mester és tanítvány közt azon a láva >bolygón ( pl láva "vízesés" lélegzetelállítóan szép! )
Ez tény, a látvánnyal nem is volt senkinek sem baja. :)
csend - #12923 - 2005. június 5., vasárnap - 14:39 - Válasz erre...
tsabee írta (#12905, 2005. június 5., vasárnap - 10:14):
> csend írta (#12890, 2005. június 4., szombat - 18:00):
>
> > aki kitalálja kap egy mezei pirospontot! -meg a keszkenőm :o)) -
>
> GYALOG GALOPP!!!!! :-)))

TÖKKKKÉLETES!!!!!!!!! :o))))))))))))))))))))))))))))
egy pirospon és egy keszkenő rendel! :o))
csend - #12924 - 2005. június 5., vasárnap - 14:39 - Válasz erre...
tsabee írta (#12905, 2005. június 5., vasárnap - 10:14):
> csend írta (#12890, 2005. június 4., szombat - 18:00):
>
> > aki kitalálja kap egy mezei pirospontot! -meg a keszkenőm :o)) -
>
> GYALOG GALOPP!!!!! :-)))

TÖKKKKÉLETES!!!!!!!!! :o))))))))))))))))))))))))))))
egy pirospon és egy keszkenő rendel! :o))
tsabee - #12905 - 2005. június 5., vasárnap - 10:14 - Válasz erre...
csend írta (#12890, 2005. június 4., szombat - 18:00):

> aki kitalálja kap egy mezei pirospontot! -meg a keszkenőm :o)) -

GYALOG GALOPP!!!!! :-)))
csend - #12890 - 2005. június 4., szombat - 18:00 - Válasz erre...
atrelio írta (#12702, 2005. május 24., kedd - 13:12):
> Hétvégén megnéztem én is. Nem vagyok CsH rajongó, de kellemes űrmesének tekintem, jó ötletekkel. És nem érdekel, hogy a fénykard mekkora technikai bukfenc, mert gyermekkoromban sem firtattam, hogy a boszik hogyan bírják repülésre a seprőjüket. Nem ez a mese lényege. Na de vissza a 3. epizódhoz.
>
> Vegyes érzelmeim vannak. Leszögezendő, hogy szórakoztató, és elsődleges feladatát mint film, teljesíti - ezért mennek az emberek moziba, hogy egy fiktív világba belefeledkezve kikapcsolják egy kicsit a mindennapokat és maguk is kikapcsolódjanak. Eddig rendben is vagyunk.
>
> De a sztori...
>
> Sith-ek bosszúja? Naná, mindig megbosszulja magát, ha egy történetnek nincs igazi irója.
>
> Az első gond az, hogy mivel az előző két részben nem sok minden történt, de az nagyon látványosan, mindennek most kellett helyet szorítani. Magyarán többórányi cselekményt szorítottak bele 2 órába.
>
> Vegyük Dookut. 2 perc harc, 2 sornyi (idétlen) szöveg, gyors halál. Az ember már majdnem azt hitte, hogy Anakin megtette az első lépést a sötét oldal felé (vagy a másodikat, ami azt illeti), hogy majd belehal becstelen tettébe, meg abba, hogy utat engedett a gyűlöletének.
>
> De nem - annyit hallunk tőle, hogy kb. "hm, talán nem ez volt a helyes döntés, subidubi, de hát istenem, senki sem tökéletes". Érted. Persze van még egy gonosz, egy köhögő(?) (fél?)droid (erre nem kapunk magyarázatot). (Talán a légúti nehézségek az asztmást Vadert készítik elő? :) Emlékeztek Darth Maulra? Vader után a "legjobb" gonosz, erre alig kap időt a vásznon. Ugyanez van Grievous-szal is, csak épp ő távolról sem olyan "vagány", de kétszer olyan buta.
>
> És mit csinál a jedi tanács? Ül, nézelődik, és malmozik. Nem csoda, hogy a végén kinyiffan az egész bagázs (arról az apró tényről nem is beszélve, hogy a jedik még azt is megérzik, ha a szomszédos bolygón vki lehúzza a wc-t, de bezzeg a kancellárra még csak nem is gyanakodnak, akivel napi kontaktusban vannak, hogy ő lenne a rosszfiú).
>
> Számomra is hiteltelen volt _minden_ szempontból Anakin színeváltozása. Mit gondolhatott Gyuri bácsi? "Palpatine kancellárnak muszáj vhogy finoman rávezetnie Anakint a Sötét Oldal széles ösvényére - mondjuk 1-2 jelenet megteszi?" És ez a következőképpen zajlik le, hogy ne essek túl nagy túlzásokba: "Anakin, csatlakozz a Sötét Oldalhoz!" "Nem." "De igen." "De nem." "Ugyan már, ne butáskodj, te is olvastad a forgatókönyvet." "Na jó." Hol van itt a szituációhoz megkövetelt drámai vívódás, kegyetlen őrlődés és kétségbeesett küzdelem a kísértés ellen? Nem is csodálom, hogy Vader később a saját fiát, Égjáró Lukácsot sem volt képes meggyőzni.
>
> És most jön a hab a tortán: miután a kancellár fölfedi valódi kilétét Anakin előtt, az hogyan reagál? Miközben kiderül, hogy minden, amit eddig mondtak neki, hazugság, az élete romokban, ennél jobban már nem is lehetne összezavarodva és eddig csak fölhasználták? Ekkora árulás mit hoz ki belőle? Na mit? "Talán riasztanom kéne a tanácsot." Jól van, cukrot neki. Egy író nem kreálhat ennyire ingerszegény főhőst vkiből, aki Darth Vader, az elmúlt huszoniksz év egyik legemblematikusabb gonosza lesz? És amikor tényleg "riasztja" a tanácsot, pontosabban csupán Windut, aki az egész életét a Köztársaságnak és a Sith-ek elpusztításának szentelte, milyen választ kap? "Palpatine a Sith Nagyúr? Tényleg, na ne mondd, ez a mai fiatalság. Hm, hm, szerinted ozsonna előtt elbánunk vele?"
>
> Nem sokkal később Yoda vmilyen, előttem ismeretlen okból nyugdíjazza magát. Biztos fájt a dereka az eséstől, ezért elment dagobázni a mocsárba. Értem én, hogy úgy ítélte meg, kudarcot vallott, de NEM a párharcban, amely miatt félrevonult. Sidious NEM győzte le!
>
> Windu halála legalább rendben volt. És Anakin, aki segít Palpatine-nak átsegíteni Windut az asztráltestébe, mit mond? "Ó, mit tettem... mindent megteszek, bármit is kérj, Sidious." Hihető.
> "A birodalom(?) békéjért" - legalább alliterál - "és az igazságosság nevében lekardozok többek közt egy rakás jediporonytot (gyereket)." Ezzel megmentem a feleségemet is a... mitől is (aki egyébként maga is gyermeket vár)? Milyen épkézláb ember gondolkodik így? Nemár. Illogikus és valószerűtlen.
>
> S a végén lőn a Harc. Számítottam vmi mélyebb párbeszédre, barátságról, jedi eszmékről (amelyek egyébként nagyban hasonlítanak a sztoikusok gondolataira, szóval lett volna hova nyúlni most is), szerelemről (Padmé), küzdésről, stb., de itt is csalatkoznom kellett. Nem, nem azért, mert a fortyogó lávától 1 méterre nem gyulladnak föl a küzdők, ezek nem érdekelnek, ezért mese, ez jól van így. De hogy egy tízperces "kékfényt" és villódzást kapjak? Mindennemű mélyebb értelem nélküli vagdalkozást? A klimaxon? Ááá.
>
> Majd Vadert főnixként összegyógyítják, és -- hallhatunk tőle egy érzelmes "Neeeeeeeeeeeem" ordítást. Hogy is van ez? Nem sokkal előtte majd' kiszorítja a szuszt a saját feleségéből (vajon mikor tanulta meg a "choke" erőt?), mert annyira nincs észnél, majd roncsként újraéledve egyből felőle érdeklődik.
>
> Egyszóval egy hihetetlenül látványos film, gyenge, de legalábbis hm, nem meggyőző történettel. Ennyi.
>
> Ha "felnőtt" mesére szottyan kedvem, akkor előveszem a Végtelen történetet (NEM a filmet), mert annak még véletlenül története is van és nem is akármilyen.

a lényeget a miértet lehagytad.
miért állt át? mert meg akarta menteni a szerelmét a haláltol...
ah igen a szerelem....
no és az ominózus harci jelenet mester és tanítvány közt azon a láva bolygón ( pl láva "vízesés" lélegzetelállítóan szép! )
szóval: harc:lecsapom kezed meg két lábad. általában vér meg hörgés meg halál - a megnyesett személyiség részéről persze-
itt is: A felszabdalt Ani hörög meg üvöltözik a hamuba kapaszkodva próbál harcolni...
nem emlékeztet valakire???? illetve egy jelenetre????
aki kitalálja kap egy mezei pirospontot! -meg a keszkenőm :o)) -
tsabee - #12730 - 2005. május 25., szerda - 10:35 - Válasz erre...
Két jedi megy a sivatagba. Már haldokolnak a szomjúságtól, mire az egyik megszólal:
-Az erő velem van!
erre a másik:
-A kulacs meg nálam!!

:-))
tsabee - #12729 - 2005. május 25., szerda - 10:35 - Válasz erre...
Két jedi megy a sivatagba. Már haldokolnak a szomjúságtól, mire az egyik megszólal:
-Az erő velem van!
erre a másik:
-A kulcs meg nálam!!

:-))
csend - #12728 - 2005. május 25., szerda - 10:31 - Válasz erre...
tsabee írta (#12727, 2005. május 25., szerda - 10:24):
> csend írta (#12717, 2005. május 24., kedd - 21:19):
> > atrelio írta (#12702, 2005. május 24., kedd - 13:12):
> igen!!!!!!!!!!!! a legnagyobb!!!!!!!!!! :o))
> >
> > női szemmel nézve: egy kérdés: hogy csinálja a főhősnő, -hogy míg Anakin pár éves korától látjuk öregedni- egy percet sem vénül és ránctalan, üde stb stb. ? :o))))
> > háááááát igen ezek az igazi titkok.... :o))
>
> Figyelj! Ma is csodákra képesek az orvosok, hát még 3000x-edik évében!!! :-)))
> amúgy ha jó és igazi történet: Amilie csodálatos élete, A.I. mesterséges értelem.


vagy a Frida! szenzációs!
tsabee - #12727 - 2005. május 25., szerda - 10:24 - Válasz erre...
csend írta (#12717, 2005. május 24., kedd - 21:19):
> atrelio írta (#12702, 2005. május 24., kedd - 13:12):
igen!!!!!!!!!!!! a legnagyobb!!!!!!!!!! :o))
>
> női szemmel nézve: egy kérdés: hogy csinálja a főhősnő, -hogy míg Anakin pár éves korától látjuk öregedni- egy percet sem vénül és ránctalan, üde stb stb. ? :o))))
> háááááát igen ezek az igazi titkok.... :o))

Figyelj! Ma is csodákra képesek az orvosok, hát még 3000x-edik évében!!! :-)))
amúgy ha jó és igazi történet: Amilie csodálatos élete, A.I. mesterséges értelem.
csend - #12717 - 2005. május 24., kedd - 21:19 - Válasz erre...
atrelio írta (#12702, 2005. május 24., kedd - 13:12):
> Hétvégén megnéztem én is. Nem vagyok CsH rajongó, de kellemes űrmesének tekintem, jó ötletekkel. És nem érdekel, hogy a fénykard mekkora technikai bukfenc, mert gyermekkoromban sem firtattam, hogy a boszik hogyan bírják repülésre a seprőjüket. Nem ez a mese lényege. Na de vissza a 3. epizódhoz.
>
> Számomra is hiteltelen volt _minden_ szempontból Anakin színeváltozása. Mit gondolhatott Gyuri bácsi? "Palpatine kancellárnak muszáj vhogy finoman rávezetnie Anakint a Sötét Oldal széles ösvényére - mondjuk 1-2 jelenet megteszi?" És ez a következőképpen zajlik le, hogy ne essek túl nagy túlzásokba: "Anakin, csatlakozz a Sötét Oldalhoz!" "Nem." "De igen." "De nem." "Ugyan már, ne butáskodj, te is olvastad a forgatókönyvet." "Na jó."

ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ ezt imádni való!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :o)))))))))))))))))))))))))> Ha "felnőtt" mesére szottyan kedvem, akkor előveszem a Végtelen történetet (NEM a filmet), mert annak még véletlenül története is van és nem is akármilyen.

igen igen igen!!!!!!!!!!!! a legnagyobb!!!!!!!!!! :o))

női szemmel nézve: egy kérdés: hogy csinálja a főhősnő, -hogy míg Anakin pár éves korától látjuk öregedni- egy percet sem vénül és ránctalan, üde stb stb. ? :o))))
háááááát igen ezek az igazi titkok.... :o))
Középesy G - #12711 - 2005. május 24., kedd - 16:38 - Válasz erre...
Én ezt a filmet, vagyis Csh-t még a megjelenésekor láttam a moziban, hozzáteszem íííííííímádom a SCI-FI-t. Remélem, hogy a hétvégén én is kapok rá jegyet és megnézem...
A filmek videón vannak meg, de senkinek nem adom kölcsön, féltve őrzött kincsem, most már áttérek a DVD-re, áttértem... Nem fogom kihagyni azt, hogy ne legyen meg a sorozatom DVD-n is, előre szólok, nem adom kölcsön senkinek!!!!:)))))))
atrelio - #12709 - 2005. május 24., kedd - 15:35 - Válasz erre...
Gaba írta (#12708, 2005. május 24., kedd - 15:22):
> Majdnem azt írtam, hogy Anakin. :)

Nana. Vigyázz a torkodra. ;))
Gaba - #12708 - 2005. május 24., kedd - 15:22 - Válasz erre...
Jól beszélsz, Atrelio.
Majdnem azt írtam, hogy Anakin. :)
tsabee - #12706 - 2005. május 24., kedd - 14:59 - Válasz erre...
atrelio írta (#12702, 2005. május 24., kedd - 13:12):

> És mit csinál a jedi tanács? Ül, nézelődik, és malmozik. Nem csoda, hogy a végén kinyiffan az egész bagázs (arról az apró tényről nem is beszélve, hogy a jedik még azt is megérzik, ha a szomszédos bolygón vki lehúzza a wc-t, de bezzeg a kancellárra még csak nem is gyanakodnak, akivel napi kontaktusban vannak, hogy ő lenne a rosszfiú).

ez nagyon jó:-)))))
atrelio - #12702 - 2005. május 24., kedd - 13:12 - Válasz erre...
Hétvégén megnéztem én is. Nem vagyok CsH rajongó, de kellemes űrmesének tekintem, jó ötletekkel. És nem érdekel, hogy a fénykard mekkora technikai bukfenc, mert gyermekkoromban sem firtattam, hogy a boszik hogyan bírják repülésre a seprőjüket. Nem ez a mese lényege. Na de vissza a 3. epizódhoz.

Vegyes érzelmeim vannak. Leszögezendő, hogy szórakoztató, és elsődleges feladatát mint film, teljesíti - ezért mennek az emberek moziba, hogy egy fiktív világba belefeledkezve kikapcsolják egy kicsit a mindennapokat és maguk is kikapcsolódjanak. Eddig rendben is vagyunk.

De a sztori...

Sith-ek bosszúja? Naná, mindig megbosszulja magát, ha egy történetnek nincs igazi irója.

Az első gond az, hogy mivel az előző két részben nem sok minden történt, de az nagyon látványosan, mindennek most kellett helyet szorítani. Magyarán többórányi cselekményt szorítottak bele 2 órába.

Vegyük Dookut. 2 perc harc, 2 sornyi (idétlen) szöveg, gyors halál. Az ember már majdnem azt hitte, hogy Anakin megtette az első lépést a sötét oldal felé (vagy a másodikat, ami azt illeti), hogy majd belehal becstelen tettébe, meg abba, hogy utat engedett a gyűlöletének.

De nem - annyit hallunk tőle, hogy kb. "hm, talán nem ez volt a helyes döntés, subidubi, de hát istenem, senki sem tökéletes". Érted. Persze van még egy gonosz, egy köhögő(?) (fél?)droid (erre nem kapunk magyarázatot). (Talán a légúti nehézségek az asztmást Vadert készítik elő? :) Emlékeztek Darth Maulra? Vader után a "legjobb" gonosz, erre alig kap időt a vásznon. Ugyanez van Grievous-szal is, csak épp ő távolról sem olyan "vagány", de kétszer olyan buta.

És mit csinál a jedi tanács? Ül, nézelődik, és malmozik. Nem csoda, hogy a végén kinyiffan az egész bagázs (arról az apró tényről nem is beszélve, hogy a jedik még azt is megérzik, ha a szomszédos bolygón vki lehúzza a wc-t, de bezzeg a kancellárra még csak nem is gyanakodnak, akivel napi kontaktusban vannak, hogy ő lenne a rosszfiú).

Számomra is hiteltelen volt _minden_ szempontból Anakin színeváltozása. Mit gondolhatott Gyuri bácsi? "Palpatine kancellárnak muszáj vhogy finoman rávezetnie Anakint a Sötét Oldal széles ösvényére - mondjuk 1-2 jelenet megteszi?" És ez a következőképpen zajlik le, hogy ne essek túl nagy túlzásokba: "Anakin, csatlakozz a Sötét Oldalhoz!" "Nem." "De igen." "De nem." "Ugyan már, ne butáskodj, te is olvastad a forgatókönyvet." "Na jó." Hol van itt a szituációhoz megkövetelt drámai vívódás, kegyetlen őrlődés és kétségbeesett küzdelem a kísértés ellen? Nem is csodálom, hogy Vader később a saját fiát, Égjáró Lukácsot sem volt képes meggyőzni.

És most jön a hab a tortán: miután a kancellár fölfedi valódi kilétét Anakin előtt, az hogyan reagál? Miközben kiderül, hogy minden, amit eddig mondtak neki, hazugság, az élete romokban, ennél jobban már nem is lehetne összezavarodva és eddig csak fölhasználták? Ekkora árulás mit hoz ki belőle? Na mit? "Talán riasztanom kéne a tanácsot." Jól van, cukrot neki. Egy író nem kreálhat ennyire ingerszegény főhőst vkiből, aki Darth Vader, az elmúlt huszoniksz év egyik legemblematikusabb gonosza lesz? És amikor tényleg "riasztja" a tanácsot, pontosabban csupán Windut, aki az egész életét a Köztársaságnak és a Sith-ek elpusztításának szentelte, milyen választ kap? "Palpatine a Sith Nagyúr? Tényleg, na ne mondd, ez a mai fiatalság. Hm, hm, szerinted ozsonna előtt elbánunk vele?"

Nem sokkal később Yoda vmilyen, előttem ismeretlen okból nyugdíjazza magát. Biztos fájt a dereka az eséstől, ezért elment dagobázni a mocsárba. Értem én, hogy úgy ítélte meg, kudarcot vallott, de NEM a párharcban, amely miatt félrevonult. Sidious NEM győzte le!

Windu halála legalább rendben volt. És Anakin, aki segít Palpatine-nak átsegíteni Windut az asztráltestébe, mit mond? "Ó, mit tettem... mindent megteszek, bármit is kérj, Sidious." Hihető.
"A birodalom(?) békéjért" - legalább alliterál - "és az igazságosság nevében lekardozok többek közt egy rakás jediporonytot (gyereket)." Ezzel megmentem a feleségemet is a... mitől is (aki egyébként maga is gyermeket vár)? Milyen épkézláb ember gondolkodik így? Nemár. Illogikus és valószerűtlen.

S a végén lőn a Harc. Számítottam vmi mélyebb párbeszédre, barátságról, jedi eszmékről (amelyek egyébként nagyban hasonlítanak a sztoikusok gondolataira, szóval lett volna hova nyúlni most is), szerelemről (Padmé), küzdésről, stb., de itt is csalatkoznom kellett. Nem, nem azért, mert a fortyogó lávától 1 méterre nem gyulladnak föl a küzdők, ezek nem érdekelnek, ezért mese, ez jól van így. De hogy egy tízperces "kékfényt" és villódzást kapjak? Mindennemű mélyebb értelem nélküli vagdalkozást? A klimaxon? Ááá.

Majd Vadert főnixként összegyógyítják, és -- hallhatunk tőle egy érzelmes "Neeeeeeeeeeeem" ordítást. Hogy is van ez? Nem sokkal előtte majd' kiszorítja a szuszt a saját feleségéből (vajon mikor tanulta meg a "choke" erőt?), mert annyira nincs észnél, majd roncsként újraéledve egyből felőle érdeklődik.

Egyszóval egy hihetetlenül látványos film, gyenge, de legalábbis hm, nem meggyőző történettel. Ennyi.

Ha "felnőtt" mesére szottyan kedvem, akkor előveszem a Végtelen történetet (NEM a filmet), mert annak még véletlenül története is van és nem is akármilyen.
atrelio - #12701 - 2005. május 24., kedd - 12:06 - Válasz erre...

Középesy G - #12670 - 2005. május 23., hétfő - 20:10 - Válasz erre...
Húúúú. Irígy vagyok, a kedvencem....... DVDN az egész sorozatot megveszem...!!!:))))))))))))))
tsabee - #12663 - 2005. május 23., hétfő - 13:47 - Válasz erre...
Szubjektív vélemény hangsúlyozom: én nagyon nem bírom a "sztár wárszt".
Egyszer ültem le, hogy megnézzem mit esznek ezen, de a felénél bealudtam. Nekem nagyon nem jön be. Persze, nem az izlésem, ezért meg jobban nem tetszik. De nekem olyan mint a Gyűrűk ura: nagy, monumentális, látványos, értelmetlen giccs.

Még egyszer hangsúlyozom: egyéni vélemény.
(Ennek ellenére mégis sokan szeretik...)
2020. agusztus 5., szerda
Írások » legújabbak
  Bazsó Éva Andrea: Négy vers 2009.12.03.
  rosszcsont: Feltűntek valakinek a falak? 2009.06.02.
  rosszcsont: A legjobb dolog az életemben 2008.08.08.
  rosszcsont: Athos mellett, a tengeren 2008.08.04.
  rosszcsont: Háromszor sikerült legyőznöm a halált 2008.04.01.
  birgi: Play/Pause 2007.08.03.
  Floridli: Egy tücsök éneke 2007.05.21.
  Nyugodt Némber: cafat 2007.04.26.
  Sillingi Julianna (Vigi): Félszeg madár 2007.03.28.
  Sven: Görbe tükör 2006.11.23.
 
  RSS feed Tartalom RSS
Közvélemény »
Szoktál-e adakozni? Válaszd a legjellemzőbbet az alábbiak közül:   fórum » 1
A koldusmaffiának? Na ne!
Én is szegény vagyok.
Utcán sosem.
Csak antialkoholistáknak.
Ez az egyházak dolga.
Számomra fontos célú alapítványnak.
Akkor minek fizetek adót?
Adok mindenkinek, aki kér.
Nem, de Flasztert veszek.
Járatom a Fedél nélkül-t.
Az adóm 1%-át.
Inkább önkéntes munkával segítek.
Pénzt nem, csak élelmiszert.
Néha igen, néha nem.
 
 
Friss fórumtémák »
  Ünnep (95 · Árvai Emil)
  Istenes versek, történetek (60 · Árvai Emil)
  Írj te is verset! (731 · Árvai Emil)
  leszek a muzsad, almajanos (93 · felix44)
  Néhány vers és gondolat (1 · Redfield)
  Kezdő írók könyvkiadása (7 · pisch ferenc)
  SOS FELHÍVÁS!!!! (7 · pisch ferenc)
  Szép gondolatok (71 · Árvai Emil)
  Kérés (19 · almajanos)
  Kedvenc versek (180 · Árvai Emil)
  üzenet (2 · pisch ferenc)
  ŐSI HINDU TÖRTÉNETEK (16 · almajanos)
  A remenytelen szerelem meg mindig tart (661 · Blue)
  Feltűntek valakinek a falak? (3 · rosszcsont)
  Számítógépes kérdések, problémák... (295 · DevilGuy94)
  vmi` (1 · Imrecske)
  Apám halála II. (2 · Felleg)
  Nostradamus-jóslatok (22 · cido)
  kezdő íróknak van e esélye verset, vagy reény (1 · pisch ferenc)
  Reménytelen szerelmek vajon miért van ez (2 · remuszba)
új téma létrehozása...
 
Fórum RSS feedFórum RSS
Biblia »
Biblia Tudsz róla, hogy nálunk megtalálod a Bibliát? Válaszd ki a kívánt könyvet, vagy hajts végre komplex keresést a teljes szövegen.
Copyright © 2001-2004 merengő szerkesztőség · Minden jog fenntartva. · RSS feed
hosted by meselia.hu