Gondolatok  Fórum   Versek   Galéria    Biblia   Idézetek Rosszcsont Indiánnapló
Keresés »
 
Bejelentkezés
Név:
Jelszó:
    
» Elfelejtetted a jelszavad?
» Regisztráció
 
Tartalom
» Gondolatok
  Fórum
  Versek
  Galéria
  Biblia
  Idézetek
  Rosszcsont naplója
  Indiánnapló
  Keresés
  Linkgyűjtemény
  Közvélemény
  Alkotók
  Regisztráció
  Jelszóküldés
  Impresszum
  Bannercsere
 
  RSS feed Tartalom RSS
  Fórum RSS feedFórum RSS
Idézetek »
Minden művésznek újra és újra rá kell találnia - hibáznia - arra az egyetlen, megmagyarázhatatlan "mozdulatra", amelytől műve evidenssé válik a létezés elsődleges, elemi erejével.
(Pilinszky János)
Enveco Free Stat

A Mészáros története

Krónikás · 2003. január 30., csütörtök - 22:09 · fórum » 9

« előző  következő » 
Mocsok idő volt kint. Az a csontig hatoló nyirkos hideg, és az az alattomos, el nem álló, végtelenül szitáló őszi eső. Amiről először fel sem tűnik, hogy esik, csak egy fél óra múlva döbbensz rá, hogy teljesen átáztál. Nekünk szerencsénk volt, sikerült belógnunk az egyik raktárhelyiségbe. A többiek kint szívtak az udvaron, mert a felügyelőnek most lett a legfontosabb, hogy az építkezés maradékát, a rozsdás, redvás vascsöveket átpakoltassa az udvar egyik végéből a másikba.

A Mészáros és én eközben csendben kushadtunk a jó meleg raktárban. Szívtuk a cigit, beszélgettünk mindenféléről és igyekeztünk kibekkelni az időt a vacsoráig. Végül a beszélgetés odakanyarodott, hogy bevallottam, hogy néha, amikor valami megpattan az agyamban, olyan indulatok fognak el, hogy szeretnék egy szál késsel a kezemben belerohanni a tömegbe és kaszabolni mindenkit ahol csak érek.

- Tudod - szívott egyet a cigaretta csonkjából a Mészáros - mindenkinek vannak ilyen gondolatai. A kérdés csak az - tette hozzá egy kis szünet után - hogy a gondolat mikor válik valósággá. Mikor léped át azt a határt ahonnan már nincs többé visszaút.

- Ez az ami szomszéd kislánnyal történt, ugye? - kérdeztem.

- Hogyne. De én már előtte is évek óta úton voltam. Csak még nem érkeztem meg.

Már hosszú évek óta éreztem, hogy egyszer végeszakad az addigi életem. Peregtek a napok a kertvárosi negyedben, a felső középosztály élte unalmas, nyugodt életét.

Próbáltam úgy tenni, mintha én is élő ember lennék, nem pedig csak egy automataként cselekvő élőhalott. Próbáltam kialakítani magamról egy egyéni imidzset, hogy ne csak egy legyek a többi birka között, hanem egy olyan ember akinek van stílusa. Karóra helyett láncon függő zsebórát tartottam a mellényemben, derékszíj helyett kézzel hímzett nadrágtartót hordtam, és régi, hagyományos késes borotvával borotválkoztam. De rájöttem, hogy minden hiába. Ez az egész csak egy üres látszat, egy olyan felület, ami mögött nincs tartalom. Egyre inkább úgy éreztem, hogy olyan az életem mint egy üres tojáshéj: a külső burkolat alatt semmi, de semmi nincsen.

Álltam minden reggel a fürdőszobában. Minden reggel ugyanazok a mozdulatok ahogy borotválkozom. Minden reggel ugyanaz az arc néz vissza rám a tükörből. Az egyetlen változás az, hogy minden nap egy nappal öregebb az arc. Közben múltak az évek, az évtizedek. Az irodában ültem az íróasztalomnál és vártam hogy elteljen a munkaidő. Közben úgy tettem mintha élnék, mintha dolgoznék, mintha érdekelne bármi is a világon. És akkor egy reggel, ami semmiben sem különbözött a többitől, hirtelen megéreztem, hogy itt az idő. Mint amikor lepergett a homokóra, megfordítod, és egy új élet napjai kezdenek belehullani a végtelen ürességbe. Szép nyugodta befejeztem a borotválkozást, hidegvízzel leöblítettem a pengét majd szárazra töröltem. Felöltöztem, és kezemben a borotvával átmentem a szomszéd házba.

A szülők már nem voltak otthon, csak a lány. Először nem értette mit akarok, miért jöttem át ilyen kora reggel. Azután meglátta a borotvát a kezemben. Sohasem felejtem el a szemét, ahogy rádöbbent a valóságra. Sikítani akart, de ököllel az arcába csaptam, amitől elvesztette az eszméletét. Nem tudom, hallottad-e már, hogy milyen iszonyatos hangja van a szétroppanó emberi orrcsontnak?

Belemarkoltam a mézszőke hajába és magam után húzva kivonszoltam az utcára. Már a járdán húztam, amikor újra magához tért. Rúgkapálni és sikoltozni kezdett. Betört orrából ömlött a vér.

Hogy könyörgött az életéért! Hogy küzdött! Mennyire szeretett volna még élni! De én már eltökélt voltam, és megérintett a hatalom mámora. Istennek éreztem magam! Olyan istennek, aki nem életet ad, hanem joga van más ember életét elvenni. Hatalmam volt, a legnagyobb hatalom amit csak el lehet képzelni! Korlátlanul rendelkeztem egy másik ember élete felett. Szép lassan kezdtem húzni a pengét a torkán. Sikoltozása lassan bugyborékoló hörgésbe halkult. A kezemen éreztem a forró vérét, és a haszontalanul elmúlt évtizedek után akkor, ott éreztem először azt, hogy élek.

És az utca túloldalán álló három Gucci öltönyös menedzser! Mint a három majom: nem látok, nem hallok, nem beszélek. Csak álltak ott, a szemközti járdán és nézték ahogy vágom a borotvával a lány torkát. Miért nem rohantak rám? Miért nem fogtak le? Mitől féltek? Talán attól, hogy összevéreződik a méregdrága öltönyük? Vagy attól, hogy megsérül a squash meccseken edződött kezük? Miből állt volna hármuknak, hogy lefogjanak és megmentsék a lány életét? Néha eltűnődöm azon, hogy amikor izmos, kisportolt szeretőjüktől igyekeznek haza izmos, kisportolt feleségükhöz, a légkondicionált, hűvös autójukban ülve vajon eszükbe jut-e a lány? Elgondolkoznak-e azon, hogy egy öltöny tönkretétele árán megmenthettek volna egy emberi életet?

- Szóval ennyi - fejezte be a Mészáros.

Hosszasan hallgattunk, csak a cigiből szívtunk jó mélyeket, majd ránéztem az órámra.

- Mindjárt vacsora - mondtam - Szerintem visszamehetnénk.

- Aha - hagyta jóvá a Mészáros - Ez a nap is lepergett.
« előző  következő » FÓRUM: A Mészáros története

a témát indította: szildiko, 2003.01.31. 13:44 - 9 üzenet

főtéma: Gondolatok

placid - #1778 - 2003. március 28., péntek - 18:01 - Válasz erre...
rosszcsont !

Szerintem a probléma nem ilyen egyszerű. Asszem inkább tényleg az elsekélyedésről, az uniformizálódásról van szó. Kiaolvasva Orwell apánk 84'-ét, vagy Huxley Szép új...-át rá kell döbbennünk, hogy abban élünk, és nem is kicsit... asszem óriási szarban vagyunk. Talán ez lehet az oka annak. hogy egyre többen tudják, nem jó ez így, és valamit tenni kéne, de mit, és miért...???
marina - #1681 - 2003. február 7., péntek - 17:25 - Válasz erre...
Krónikás,

folytasd mihamarabb krónikád,

elgondolkodtam, mi is tetszik bennük, talán az, hogy nagyon konkrét, de közben ott lappang mögötte a titok, nem tudjuk, hová is vezetnek a szálak,

ugynakkor kicsit sablonos a figura, de leeht éppen ezért "korunk hőse", nem is tudom,

üdv. marina
rosszcsont - #1680 - 2003. február 4., kedd - 16:41 - Válasz erre...
rosszcsont

Kedves Mindenki!

Szerintem egesz egyszeruen arrol lehet itt szo ugye, hogy egyes emberekbe a termeszet elfelejtette beleepiteni a napjainakban nelkulozhetetlen allati osztonoket visszafogo berendezest. Ezt persze az ilyen prototipusok szenvedik meg, mert ugye igazabol ok semmirol nem tehetnek (lasd. betegek) a tarsadalom ijedtsegtol dermedten kitaszitja oket. (regebben drasztikusabb modszerekhez folyamodtak)
Az oskorban nagyon hasznos volt ha valaki Tigrisembernek szuletett mert o tudott eletben maradni. Ma viszont teljesseggel haszontalannak latszodnak ezek a kepessegek. Sot!
Persze eldugjuk oket jo melyre nehogy szembesulni kelljen veluk, esetleg onmagunkkal.(?)
Mindenkinek tovabbi jo olvasgatast!
rosszcsont - #1679 - 2003. február 4., kedd - 16:39 - Válasz erre...
rosszcsont

Kedves Mindenki!

Szerintem egesz egyszeruen arrol lehet itt szo ugye, hogy egyes emberekbe a termeszet elfelejtette beleepiteni a napjainakban nelkulozhetetlen allati osztonoket visszafogo berendezest. Ezt persze az ilyen prototipusok szenvedik meg, mert ugye igazabol ok semmirol nem tehetnek (lasd. betegek) a tarsadalom ijedtsegtol dermedten kitaszitja oket. (regebben drasztikusabb modszerekhez folyamodtak)
Az oskorban nagyon hasznos volt ha valaki Tigrisembernek szuletett mert o tudott eletben maradni. Ma viszont teljesseggel haszontalannak latszodnak ezek a kepessegek. Sot!
Persze eldugjuk oket jo melyre nehogy szembesulni kelljen veluk, esetleg onmagunkkal.(?)
Mindenkinek tovabbi jo olvasgatast!
Krónikás - #1678 - 2003. február 4., kedd - 08:14 - Válasz erre...
Kedves Zolesz!

Semmi gond, képzeld el, milyen sivár lenne a világ, ha mindenkinek ugyanaz tetszene :-)

Társadalmi méretű közömbösség?

Bevallom, ennek a problémának a taglalása egyáltalán nem jutott eszembe, miközben ez az írást fabrikáltam...
Zolesz - #1677 - 2003. február 3., hétfő - 16:53 - Válasz erre...
Kedves Krónikás,
nem nagyon tetszenek az írásaid. Úgy látom, mintha az lenne a módszered, hogy kívülállóként látszólag céltalanul elbeszélt szado-pornó (Magamról pár szóban...2003.01.20.) és horror (fent)történetek felhasználásával rátérhess a társadalmi méretű közömbösség témájának feszegetésére.
Ne vedd rossz néven: orvos látott már?
marina - #1676 - 2003. február 2., vasárnap - 20:05 - Válasz erre...
kedves Krónikás,
tetszenek az írásaid,
őszintén szólva nagyon izgat, mi ebből a valóság, mi a fikció, szóval Ki is vagy valójában, ez csak zárójelben,
egyébként itt a mészárosos történetben kicsit leegyszerűsített vagy dogmatikus vagy könyvízű a tanulság, szerintem
marina
Krónikás - #1671 - 2003. január 31., péntek - 15:11 - Válasz erre...
Kedves Ildikó!

Azt gondolom, hogy...
...hogy nem is tudom, hogy mit gondoljak.

Az biztos, hogy egyre közömbösek leszünk, és ez lehet hogy "természetes" velejárója a társadalom alakulásának. Egy párszáz fős lélekszámú faluban biztos hogy nem közömbösek ennyire az emberek, mert jobban egymásra vannak utalva.

Vagy itt van egy másik egyszerű példa, a piros lámpánál az autósoktól kéregető (vagyis "Fedél nélkül" újságot áruló) hajléktalanok. Adjak-e neki pénzt, vagy sem? Felvállaljam-e ennek a társadalmi problémának a megoldását vagy sem? Természetesen úgy sem tudom megoldani. De miért is én oldjam meg személyesen, mikor ezért (is) fizetem az adómat az államnak, hogy az oldja meg. De ha adok pénzt, akkor adjak-e pénzt a 15.-nek is, ha előtte 14-nek már adtam? Ha nem adok, akkor miért nem? Mert már nincs kedvem? Tehet ő arról, hogy ő a 15. kéregető? Segít-e rajta, hogy viszont előtte már 14-nek adtam pénzt?
szildiko - #1670 - 2003. január 31., péntek - 13:44 - Válasz erre...
Hmm.... Sajos ez egy tipikus Budapesti történet is lehetne. Annyira közömbösek az emberek egymás iránt (vagy annyira félnek vmitől?), hogyha egy fekvő embert látnak a járdán, akkor is elmennek mellette rengetegen, anélkül, hogy megnéznék él-e még.
Nem tudom ki lehet ezért a 'bűnös'. Egyszerűen csak a társadalom..?
Te mit gondolsz Krónikás?

Ildikó
2020. március 30., hétfő
Írások » legújabbak
  Bazsó Éva Andrea: Négy vers 2009.12.03.
  rosszcsont: Feltűntek valakinek a falak? 2009.06.02.
  rosszcsont: A legjobb dolog az életemben 2008.08.08.
  rosszcsont: Athos mellett, a tengeren 2008.08.04.
  rosszcsont: Háromszor sikerült legyőznöm a halált 2008.04.01.
  birgi: Play/Pause 2007.08.03.
  Floridli: Egy tücsök éneke 2007.05.21.
  Nyugodt Némber: cafat 2007.04.26.
  Sillingi Julianna (Vigi): Félszeg madár 2007.03.28.
  Sven: Görbe tükör 2006.11.23.
 
  RSS feed Tartalom RSS
Közvélemény »
Szoktál-e adakozni? Válaszd a legjellemzőbbet az alábbiak közül:   fórum » 1
A koldusmaffiának? Na ne!
Én is szegény vagyok.
Utcán sosem.
Csak antialkoholistáknak.
Ez az egyházak dolga.
Számomra fontos célú alapítványnak.
Akkor minek fizetek adót?
Adok mindenkinek, aki kér.
Nem, de Flasztert veszek.
Járatom a Fedél nélkül-t.
Az adóm 1%-át.
Inkább önkéntes munkával segítek.
Pénzt nem, csak élelmiszert.
Néha igen, néha nem.
 
 
Friss fórumtémák »
  Ünnep (95 · Árvai Emil)
  Istenes versek, történetek (60 · Árvai Emil)
  Írj te is verset! (731 · Árvai Emil)
  leszek a muzsad, almajanos (93 · felix44)
  Néhány vers és gondolat (1 · Redfield)
  Kezdő írók könyvkiadása (7 · pisch ferenc)
  SOS FELHÍVÁS!!!! (7 · pisch ferenc)
  Szép gondolatok (71 · Árvai Emil)
  Kérés (19 · almajanos)
  Kedvenc versek (180 · Árvai Emil)
  üzenet (2 · pisch ferenc)
  ŐSI HINDU TÖRTÉNETEK (16 · almajanos)
  A remenytelen szerelem meg mindig tart (661 · Blue)
  Feltűntek valakinek a falak? (3 · rosszcsont)
  Számítógépes kérdések, problémák... (295 · DevilGuy94)
  vmi` (1 · Imrecske)
  Apám halála II. (2 · Felleg)
  Nostradamus-jóslatok (22 · cido)
  kezdő íróknak van e esélye verset, vagy reény (1 · pisch ferenc)
  Reménytelen szerelmek vajon miért van ez (2 · remuszba)
új téma létrehozása...
 
Fórum RSS feedFórum RSS
Biblia »
Biblia Tudsz róla, hogy nálunk megtalálod a Bibliát? Válaszd ki a kívánt könyvet, vagy hajts végre komplex keresést a teljes szövegen.
Copyright © 2001-2004 merengő szerkesztőség · Minden jog fenntartva. · RSS feed
hosted by meselia.hu