Gondolatok  Fórum   Versek   Galéria    Biblia   Idézetek Rosszcsont Indiánnapló
Keresés »
 
Bejelentkezés
Név:
Jelszó:
    
» Elfelejtetted a jelszavad?
» Regisztráció
 
Tartalom
» Gondolatok
  Fórum
  Versek
  Galéria
  Biblia
  Idézetek
  Rosszcsont naplója
  Indiánnapló
  Keresés
  Linkgyűjtemény
  Közvélemény
  Alkotók
  Regisztráció
  Jelszóküldés
  Impresszum
  Bannercsere
 
  RSS feed Tartalom RSS
  Fórum RSS feedFórum RSS
Idézetek »
A szem rendszerben lát: az egyik szem a fegyház rendszerében, a másik a bordély rendszerében, a vásár rendszerében, a gyermekszoba, a statisztika, a kettős könyvelés, a grafikon rendszerében. Hihetetlenül kevés a tiszta szem, amely a tenger és csillagos ég rendszerében lát, és úgy él, mint a fák testvére. ...
(Hamvas Béla: Patmosz II.)
Enveco Free Stat

Az írógép

Krónikás · 2003. január 27., hétfő - 09:48 · fórum » 2

« előző  következő » 
- Kapj el ha tudsz! - kiáltotta a lány, teljes erőbedobással szaladva a poros földúton. Két vastag copfba font haja ütemesen verdeste a hátát. H. zihálva rohant utána. Az út két oldalán az árkok mélyén még ott csillogott az éjszakai zápor maradéka, de H. csak a már időközben csontszárazzá vált útra figyelt, hogy fel ne bukjon egy göröngyben. Az utat nézve látta, ahogy a lány fekete, piszkos talpai fel-fel villantak a szeme előtt.

- Azt tudod, hogy a nyolcas portfolió még mindig nem hozta meg a kellő eredményt? - riasztotta fel a főnöke az álmodozásból. Csodálkozva nézett az előtte álló, kövér alakra.

"Hülye barom" - gondolta. - "Azt hiszed, hogy érdekel, hogy mi történik itt, és hogy te miről böfögsz itt nekem ebben a fingszagú öltönyödben?"

- Igen, tudom, majd utánanézek - válaszolta, de az esze már azon járt, hogy munka után még időben odaérjen a műszaki bizományiba. Minden alkalommal másik üzletbe ment. Nem akart állandóan egy áruházba visszajárni, nem akarta hogy az eladók valami félreértés folytán azt higgyék hogy azért adja el a cuccait mert megszorult és pénzre van szüksége. Pedig egész másról szólt a történet! Hónapokkal ezelőtt jött el az a pillanat, amikor végleg beleunt abba, amit eddig, évtizedekig csinált. Üresnek érezte az életét, valami teljesen újra vágyott. Más szellemi kihívásoknak akart megfelelni, nem csak egész nap az irodában ülni. Sokáig azonban nem volt tisztában azzal, hogy valójában mit is szeretne. Még csak a tagadásig jutott el, a felismeréséig annak, amit nem szeretett volna folytatni. És egyszer csak villámcsapásként érte a megvilágosodás, hogy neki mindig is írónak kellett volna lennie. Annakidején, gimnazista korában egy science-fiction magazin le is közölte az egyik novelláját, de akkor maga sem hitt benne igazán, hogy ebből meg tudna élni. Nem is volt hozzá bátorsága egy ilyen bizonytalan dologra feltenni az egzisztenciáját. Elvégezte az egyetemet, és kezdett beleszürkülni a mindennapok taposómalmába. Az igazság szerint a legtöbb dologgal így volt, mindig csak a tervezgetésig jutott el, a megvalósítás az valahogy mindig elmaradt. Most azonban úgy gondolta, itt az idő emberi sorsokról, szenvedésekről, vágyakról, kudarcokról írnia.

Először azonban a meglevő életvitelén akart változtatni. Valami félresikerült, idealista elképzeléssel arra gondolt, úgy kellene élnie, mint egy szerzetesnek egy csupasz szobában, csak az írásra koncentrálva, minden zavaró körülménytől mentesen megalkotva azt a művet, ami majd elismerést hoz neki. Valóságos rituálét csinált - a saját elnevezése szerint - a megtisztulási folyamatból, ahogy sorban megszabadult a feleslegesnek tartott technikai ingóságaitól. Eddig már eladta a számítógépét, a televízióját és a hi-fi tornya legtöbb elemét. Minden nap csak egy készüléket adott el, elnyújtva ezzel a folyamatot. Ma délután fogja eladni a torony utolsó komponensét, és holnap pedig a telefonját.

Késő este ért haza, tárcájában az eladást nyugtázó bizonylattal és az erősítőért kapott pénzzel. Jóleső érzéssel szemlélte az üres nappalit. A telefon piros LED-je ütemes villogással jelezte az üzenetet. "Ez az utolsó üzenet amit lehallgatok" - gondolta elégedetten. "Holnap már telefonon sem lesz". Lenyomta a visszajátszás gombját.

"Szervusz kisfiam" - hallotta anyja szemrehányó hangját. Ilyenkor mindig bűntudata támadt, már akkor is, amikor még nem is tudta, miről lesz szó. - "Megint nem hívtál három napja. Olyan ritkán hívsz, azt sem tudom mi van veled". Nem volt kedve végighallgatni a siránkozást, lekapcsolta a készüléket.

Másnap, munka után a külvárosba vette az útját, ahol az az üzlet állt, amit már hetekkel korábban kiszemelt magának. "Műszaki Régiségek" - hirdette az ütött-kopott felirat a bejárat fölött. A kirakatban ott porosodott az a régi írógép amin - elhatározás szerint - a regényét fogja írni. Egész nap azon aggódott, nehogy valaki elvigye az orra elől a készüléket. Igaz, megvehette volna akkor is, amikor legelőször meglátta, de tartotta magát a saját rituáléjához, és előbb eladta a szükségtelenné vált cuccait. Az írógépet már a "megtisztult" lakásba akarta hazavinni.

Belépett az üzletbe, ahol a pult mögött egy 20 év körüli nyikhaj telefonált. Hosszasan tárgyalta a barátnőjével az aznap esti programot. H. szótlanul ácsorgott a pult előtt, és kezdte magát egyre kényelmetlenebbül érezni. Hogy elfoglalja magát, el kezdte vizsgálgatni a polcokon levő tárgyakat. Minden ott volt, amit gyerekkorában szeretett volna megszerezni a nagy gonddal tervezgetett műszaki múzeumához. A tölcséres gramafon mellett egy fadobozos fényképezőgép, mellette egy öntöttvasból készült, kézzel tekerhető számológép. Úgy érezte, ellopták az álmait. Mérhetetlenül igazságtalannak tartotta, hogy másnak lenne lehetősége megvalósítani azt, amit ő talált ki.

- Tessék! - szakította félbe gondolatait a nyikhaj, aki időközben befejezte a telefonálást.
- A kirakatban láttam egy Remington írógépet, azt szeretném megvenni... Ha lehetséges... - tette hozzá elbizonytalanodva egy kis szünet után. Rögtön meg is haragudott magára: "Már megint hülyét csinálok magamból! Hát persze hogy lehetséges, azért van a kirakatban!" - gondolta mérgesen.
- Huszonhárom - lökte ki a fogai közül az eladó.
- Hogy micsoda? - értetlenkedett.
- Huszonháromezer forint - ismételte meg lassan a nyikhaj, mintha egy elmefogyatékossal beszélne - Most akkor kéri vagy nem?
Valójában fele ennyire számított, de valahogy úgy érezte, megfutamodna, ha azt mondaná, hogy köszönöm, nem, és egyszerűen kisétálna az üzletből.
- Igen... Kérem... És szalag is van hozzá?
- Nem t'om. Úgy van, ahogy a kirakatban látta. Akkor bevegyem?
- Igen, kérném.

A nyikhaj belökte a gépet a hordtáskába, megszámolta a pénzt és már nem is törődött H.-val tovább. Elővett egy magazint a pult alól és azt kezdte unott arccal lapozgatni. H. kezében a friss szerzeményével kilépett a boltból. "Most már sínen vagyok" - gondolta. - "Író leszek."
« előző  következő » FÓRUM: Az írógép

a témát indította: rosszcsont, 2003.01.28. 10:40 - 2 üzenet

főtéma: Gondolatok

szildiko - #1665 - 2003. január 28., kedd - 11:07 - Válasz erre...
Szerintem is érdekes!
Jöjjön!

Ildikó
rosszcsont - #1664 - 2003. január 28., kedd - 10:40 - Válasz erre...
Nekem ez az iras egyre jobban tetszik.
Varjuk a kovetkezo reszt!
rosszcsont
2020. október 1., csütörtök
Írások » legújabbak
  Bazsó Éva Andrea: Négy vers 2009.12.03.
  rosszcsont: Feltűntek valakinek a falak? 2009.06.02.
  rosszcsont: A legjobb dolog az életemben 2008.08.08.
  rosszcsont: Athos mellett, a tengeren 2008.08.04.
  rosszcsont: Háromszor sikerült legyőznöm a halált 2008.04.01.
  birgi: Play/Pause 2007.08.03.
  Floridli: Egy tücsök éneke 2007.05.21.
  Nyugodt Némber: cafat 2007.04.26.
  Sillingi Julianna (Vigi): Félszeg madár 2007.03.28.
  Sven: Görbe tükör 2006.11.23.
 
  RSS feed Tartalom RSS
Közvélemény »
Szoktál-e adakozni? Válaszd a legjellemzőbbet az alábbiak közül:   fórum » 1
A koldusmaffiának? Na ne!
Én is szegény vagyok.
Utcán sosem.
Csak antialkoholistáknak.
Ez az egyházak dolga.
Számomra fontos célú alapítványnak.
Akkor minek fizetek adót?
Adok mindenkinek, aki kér.
Nem, de Flasztert veszek.
Járatom a Fedél nélkül-t.
Az adóm 1%-át.
Inkább önkéntes munkával segítek.
Pénzt nem, csak élelmiszert.
Néha igen, néha nem.
 
 
Friss fórumtémák »
  Ünnep (95 · Árvai Emil)
  Istenes versek, történetek (60 · Árvai Emil)
  Írj te is verset! (731 · Árvai Emil)
  leszek a muzsad, almajanos (93 · felix44)
  Néhány vers és gondolat (1 · Redfield)
  Kezdő írók könyvkiadása (7 · pisch ferenc)
  SOS FELHÍVÁS!!!! (7 · pisch ferenc)
  Szép gondolatok (71 · Árvai Emil)
  Kérés (19 · almajanos)
  Kedvenc versek (180 · Árvai Emil)
  üzenet (2 · pisch ferenc)
  ŐSI HINDU TÖRTÉNETEK (16 · almajanos)
  A remenytelen szerelem meg mindig tart (661 · Blue)
  Feltűntek valakinek a falak? (3 · rosszcsont)
  Számítógépes kérdések, problémák... (295 · DevilGuy94)
  vmi` (1 · Imrecske)
  Apám halála II. (2 · Felleg)
  Nostradamus-jóslatok (22 · cido)
  kezdő íróknak van e esélye verset, vagy reény (1 · pisch ferenc)
  Reménytelen szerelmek vajon miért van ez (2 · remuszba)
új téma létrehozása...
 
Fórum RSS feedFórum RSS
Biblia »
Biblia Tudsz róla, hogy nálunk megtalálod a Bibliát? Válaszd ki a kívánt könyvet, vagy hajts végre komplex keresést a teljes szövegen.
Copyright © 2001-2004 merengő szerkesztőség · Minden jog fenntartva. · RSS feed
hosted by meselia.hu